Сабор Митрополије црногорско-приморске поводом закона о вери у Никшићу

Митрополија црногорско-приморска најавила је да ће 21. децембра организовати Предбожићни народни сабор у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, поводом најављеног скорог усвајања Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да на тај начин православни верници и Црква још једном желе да скрену пажњу домаћој и страној јавности на, како тврди, неправду којој су изложени.

Поновио је да су спремни да светиње бране и својим животима.

"Не можемо допустити да се наша вера прља и понижава, да се газе завештања наших светих предака", рекао је Јоаникије у манастиру Ђурђеви ступови где је на празник Светог мученика Платона, 1. децембра, служио Свету архијерејску литургију.

Према његовим речима "у правном смислу, апсолутно, потпуно и до краја, је разобличена зла намера, манифестована, најпре, кроз Нацрт закона о слободи вере, потом кроз Предлог закона о слободи вере", али то, сматра, није био Нацрт, нити Предлог закона о слободи вере, него план нове отимачине црквене земље и храмова.

Тврди да је исту намеру власт имала и летос, али је, по његовом мишљењу, зауставио велики Тројчиндански народни скуп у Подгорици.

Запитао је како је могуће да се у једној држави дају сва права путем уговора католичкој цркви, исламској и јеврејској заједници.

"Са њима је држава потписала уговоре и гарантује им све, а православну цркву, као најбројнију у Црној Гори и која је стварала ову државу, понижава и доводи у неравноправан положај у односу на претходно поменуте", навео је Јоаникије.

Напоменуо је да припремљени закон неће моћи да се примењује, без обзира да ли ће проћи или не иако властима то није много ни важно.

Свету архијерејску литургију, 21. децембра, у 9 часова, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу служиће више архијереја заједно са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и свештенством.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи