Џаферовић оптужио хрватску председницу да вређа Бошњаке

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић оптужио је хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да вређа Бошњаке и да припада "ретроградним снагама" које уносе поделе међу народима у тој земљи.

Шефик Џаферовић није прецизирао на које изјаве Колинде Грабар Китаровић мисли, али, како наводи Хина, она је у Мостару изјавила да "треба онемогућити да бројнији народи Хрватима намећу представнике на изборима", а у интервјуу Радио Витезу како "неће допустити да БиХ присваја један народ".

Џаферовић је рекао да је хрватска председница, која је у изборној кампањи за други мандат, оптужила Бошњаке да БиХ желе само за себе.

"То не раде озбиљни политичари, они не вређају народе. Народ на који је она мислила је народ над којим је почињен геноцид, увредила је народ који је протеран са огромне територије", рекао је Џаферовић.

"Тај народ се бори за целовиту државу на којој ће бити равноправни сви њени држављани, сви народи. Ретроградне снаге, којима очито и Грабар Китаровићева припада, залажу се за етничке и територијалне поделе", додао је Џаферовић.

Бошњачки члан државног врха сагласан је да треба донети нови изборни закон, али се пре свега морају спровести пресуде Европског суда за људска права којима треба осигурати равноправност свих грађана.

"Грабар Китаровићеву нико неће питати како ће се уредити односи у БиХ него ће то учинити грађани који у њој живе", истакао је Џаферовић.

Такође, оптужио је хрватске посланике у Европском парламенту да својим деловањем подстичу политику нових подела унутар БиХ.

Колинда Грабар Китаровић је у Мостару била на годишњици удружења босанскохерцеговачких Хрвата "Прстен", а у Скопаљској Грачаници код Бугојна и у Витезу разговарала је са тамошњим Хрватима, локалним властима и свештеницима о положају Хрвата, наводи Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво