Бихаћ – најпрометнија тачка мигрантске руте преко Балкана

За хиљаде људи Бихаћ је, тренутно, последња станица пре покушаја да уђу на територију Европске уније. Процењује се да је у четири прихватна центра смештено око четири хиљаде људи и да их је исто толико ван њих. Породице са децом живе у некадашњем хотелу "Седра".

Од јула прошле године здање на обали Уне прима оне који су побегли од сукоба и тешких животних околности у Ираку, Ирану, Сирији, Авганистану. Уточиште је у "Седри"  са десетогодишњим сином пронашла и Амира из Сирије. Препешачили су већи део Турске, Грчке, Албаније и Србије.

"Син две године не иде у школу, муж ми је погинуо, изгубила сам све, добар посао, дом. Млађа ћерка је остала са мамом у кампу у Грчкој. Не може да хода, болесна је, а остала сам и без пара", каже Амира Шамс из Сирије.

Путовања, често и вишегодишња, неизвесност, страх, остављају трајне последице. Зато су у центру осим програма за одрасле, оформљени сигурни простори за мајке и бебе, децу од три до 12 година, тинејџере.

"Њима се даје и неопходна и психосоцијална подршка, саветовање, за децу различите едукативне радионице и радионице из области заштите", наводи Аида Бехрем из ХВО "Жене са Уне".

Образовани, млади људи попут Ирачанке Саре укључени су у рад хуманитарних организација.

"Дошла сам пре пет месеци. Делим судбину са мигрантима, тако да ми ангажовање помаже. Већина не говори енглески језик, па сам ту да помогнем око лечења и свега што им је неопходно", додаје Сара Алали из Ирака.

И поред натпросечних услова за смештај миграната, граница са Хрватском, на петнаестак километара од кампа их мами. Просек задржавања је два месеца.

"Знамо за неке од њих да су већ прешли границу, да се налазе у Хрватској или у Немачкој и у осталим земљама Европске уније. Но исто тако имамо и пуно нових долазака, то морам да напоменем", каже Мите Цилковски, менаџер кампа и додаје да се многи враћају после неуспешних покушаја преласка границе.

Неколико породица је ту од отварања кампа. Најмлађи становник је Адријан, недавно рођена беба. Биће их ускоро још, кажу у "Седри". Док чекају пут у обећане земље, ту се осећају сигурно и прихваћено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи