Од закључивања Дејтонског споразума 24 године

Данас се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Споразумом је створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. 

Дејтонски споразум, након тронедељних преговора, парафирали су тадашњи председници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

Ни 24 године после Срби немају услова за повратак у ФБиХ

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ упутио је данас, 24 године од парафирања Дејтонског споразума, позив државама потписницима да помогну Србима у Федерацији БиХ да се врате у своје домове и да живе нормално.

Они подсећају да је Анксом 7 Дејтонсог мировног споразума предвиђен повратак и помоћ повратницима, али да је у том делу тај документ примењен селективно.

Наводе да су у Републици Српској повратници имали и данас имају масовну финансијску и политичку подршку свих држава ЕУ, САД и земаља Блиског истока, док су се српски повратници у Федерацију БиХ у своје домове враћали како су знали и умели, уз недовољну подршку земаља потписница Дејтонског споразума.

"Доказ томе је да данас, 24 године после потписивања споразума, око 100 српских села у Федерацији БиХ у општинама Бихаћ Сански Мост, Крупа, Кључ, Босански Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Купрес, Бугојно, Доњи Вакуф, Кладањ, и у другим готово свим општинама Федерације су и даље без струје", истиче се у саопштењу.

Указује се да Срби у Федерацији БиХ, који су држављани Федерације БиХ, којима Устав Федерације гарантује сва права, и даље живе по шупама без струје и воде, а немају ни уређене путеве ни здравствену заштиту, јер хитна помоћ не може да дође до њихових села.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се