Пленковић: Србија није ни до пола пута ка ЕУ

Србија није стигла ни до пола процеса у приступању Европској унији, изјавио је хрватски премијер Андреј Пленковић и упоредио приступни период наше земље са Хрватском.

Хрватска је, како каже Андреј Пленковић, са ЕУ преговарала 2.096 дана и за то време отворено је и затворено 35 поглавља, док је Србија већ прошла тај период, а да није стигла ни на пола процеса.

Упитан шта мисли о француском "нон-пејперу" и да ли је тај предлог срушио досадашња правила игре о приступању ЕУ, Пленковић је рекао да идеју француског председника Емануела Макрона о реформи политике проширења ЕУ види као жељу за побољшањем општег функционисања Уније.

Нагласио је да процес проширења ЕУ има јасан и прецизан правни темељ наводећи да члан 49. Уговора о ЕУ предвиђа да свака европска држава, ако затражи, може постати чланица Уније.

"Сам преговарачки оквир, који се тренутно користи и за Србију и за Црну Гору, има могућност суспензије сваког поглавља и враћања на већ привремено затворена поглавља, у то је укључена реверзибилност процеса", рекао је Пленковић.

Навео је да постојећи оквир има низ механизама да се са врло прецизним филтерима контролише и најситнији корак начињен у неком поглављу или око неког отвореног политичког питања. 

Хрватски премијер је нагласио да треба правити јасну разлику између тренутка отварања преговора и процеса приступања ЕУ.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво