БиХ, штићенике завода у Пазарићу везују за радијаторе

Посланица Наше странке у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, Сабина Чудић, показала је фотографије деце везане за намештај и радијаторе, за које је навела да су направљене у Заводу за збрињавање ментално инвалидне деце и омладине у Пазарићу. Парламент је наложио да се у наредних седам дана провере сви изнесени наводи.

Сабина Чудић је на конференцији за новинаре рекла да су фотографије настале у протеклих годину дана.

Портал Кликс пише да се на фотографијама које је Чудићева доставила медијима види како су деца везана за намештај и радијаторе у Заводу у Пазарићу, месту у општини Хаџићи.

Некима су руке везане иза леђа, многа деца у таквом положају проводе већи део дана и читаву ноћ па су, због таквог третмана, код њих забележене физичке повреде и погоршано психичко стање, наводи сарајевски портал.

Чудићева је истакла да се тај случај може назвати модерним ропством.

Нагласила је да фотографије додатно говоре о обиму трагедије која се дешавају тој деци. 

Према њеним речима, та институција нема довољно запослених за четрдесет седморо болесне деце.

"Ноћу је ангажована једна његоватељица која је врло често нестручна особа. Дјеца често сама пружају руке да им их вежу зато што су навикла да чак и по 14 сати буду везана", навела је Чудићева.

Последица тих метода су, како је навела, озбиљне здравствене потешкоће и видне трауме код  деце.

Неопходно је, како је рекла, да се Заступнички дом хитно изјасни те од надлежног министарства тражи разрешење дужности чланова из Управног и надзорног одбора који су из прошлог сазива, као и да Тужилаштво убрза истражне радње.

Чудићева је затражила и да надлежна министарства именују лекарски тим који ће извршити ревизију дијагноза и увести редовне лекарске прегледе.

Подсетила је на став Владе Федерације БиХ од 17. октобра у којем се каже да потребе корисника Завода у Пазарићу нису угрожене и да Влада није прихватила наводе који говоре супротно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво