Додик за РТС: Усвојени документ не прејудицира чланство у НАТО-у

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже за РТС да ће Република Српска пратити све облике сарадње које са НАТО-ом има Србија. РС жели да сарађује, али не жели да пружи било какав допринос интеграцији у Алијансу, поручио је Додик након постизања договора о председавајућем Савета министара и усвајања документа који ће бити достављен НАТО-у.

Милорад Додик је, поводом именовања Зорана Тегелтије за председавајућег Савета министара БиХ и усвајања Програма реформи БиХ, који ће бити достављен седишту НАТО-а, поручио да тај документ не прејудицира чланство у Алијанси.

За сваку врсту кретања према чланству потребна је нова одлука председништва и парламента, све одлуке ће се доносити у складу са ставовима свих органа власти, истакао је Додик.

Према томе, како је додао, то је један нови квалитет и у документу се налази неколико важних ствари.

"Једна од њих, који су данас важни за Републику Српску, то је да се смањи број припадника оружаних снага, чиме би се смањили трошкови и то треба да урадимо у складу са тим документом", навео је Додик.

Подсетио је да је раније бошњачка страна инсистирала на томе да се донесе Акциони план за чланство у НАТО-у и да је то услов да се уради било шта на плану именовања мандатара, односно кандидата за председавајућег Савета министара.

"Ми смо донели документ који се зове Реформске активности БиХ. Нађен је договор који иде за тим да се створе услови да се именује председавајући", навео је Додик.

Истакао је да разуме противнике из СДС-а и ПДП-а, али сматра да би требало да престану да се љуте.

"Разумем то зато што су дуго седели неоправдано на местима у органима власти БиХ, и тиме се руши њихова привилегија да и покушају да ураде много штошта што није у складу са ставовима Народне скупштине", каже Додик.

Нигде није урушен принцип војне неутралности који је усвојила Народна скупштина, рекао је Додик и поручио да ће РС пратити све облике сарадње које са НАТО-ом има Србија.

Напоменуо је да РС жели да сарађује, али не жели да пружи било какав допринос интеграцији у НАТО.

"Кључно питање које желим поново да потенцирам јесте да у том документу, на првој његовој страни, пише да овај документ не прејудицира чланство у НАТО-у и да се не може сматрати таквом одлуком", указао је српски члан председништва.

"Добра реакција Вучића"

Додик је у Београду разговарао са председником Србије Александром Вучићем, који му је честитао на компромису са партнерима у БиХ.

Захвалио је Вучићу на подршци коју пружа конкретним пројектима у Републици Српској.

Истакао је да је важно да се у региону одржава стабилност и мир, и сматра да је веома јасна и добра реакција самог Вучића на вест о именовању Тегелтије.

"Могу да посведочим да добро изгледа. То је могла да види данас и јавност", рекао је Додик осврнувши се на Вучићево здравствено стање.

Додик је истакао и да треба да се ради на европским интеграцијама, али је напоменуо да предлог Француске о седам брзина у приступању ЕУ уноси још више забуне у тај процес.

Оценио је као добру вест да је одређено ко ће бити нови комесар за проширење.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво