Линта: Безочна лаж да је ЈНА напала Вуковар

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Миодраг Линта, оценио је да је безочна лаж хрватске стране да је ЈНА тобоже напала Вуковар.

На данашњи дан пре 28 година снаге ЈНА ослободиле су Вуковар од хрватских паравојних формација "које је основао усташки режим Фрање Туђмана", саопштио је Миодрага Линта након што је у Хрватској обележен Дан сећања на вуковарске жртве.

ЈНА је, као једина легална и легитимна оружана снага у СФРЈ, 14. септембра 1991. године покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну коју су хрватске паравојне снаге отворено нападале од краја јула, а крајем августа се започеле потпуну блокаду касарне, навео је Линта.

Истиче да је јасно да ЈНА није могла да нападне град у коме је била једина званична војска и да је имала обавезу да ослободи своју касарну и војнике који су се налазили под опсадом и оружаним нападима.

Такође, напомиње, ЈНА је имала обавезу да заштити српски народ у Вуковару над којим се хрватске паравојне формације на челу са Томиславом Мерчепом и другима спроводиле терор од почетка 1991. године с циљем стварања етнички чисте "Велике Хрватске".

"Најбоље сведочанство о терору Мерчепових убица над вуковарским Србима оставио је тадашњи повереник Владе Хрватске за Вуковар, Марин Видић Били, који је послао писмо Фрањи Туђману и другим хрватским политичарима Ивици Рачану, Савки Дабчевић Кучар, Дражену Будиши и др. До почетка битке за Вуковар хрватске паравојне формације су у том граду убиле најмање 120 Срба", навео је Линта.

Посебно наглашава чињеницу да треба стално побијати очигледну лаж и измишљотину хрватске стране да је ЈНА била страна и агресорска војска која је тобоже напала и окупирала Вуковар.

Важно је, сматра Линта, на сваком месту истицати неспорну истину да ЈНА била регуларна војска тада међународно признате државе Југославије и да је имала уставну обавезу да деблокира своју касарну, заштити своје војнике и ослободи српских народ у Вуковару од напада и терора хрватских паравојних формација.

"ЈНА је била ослободилачка војска и Србија треба да се поноси са припадницима ЈНА који се погинули у борби за ослобођење Вуковара. Посебну почаст Србија треба да одаје генерал-мајору и команданту Новосадског корпуса Младену Братићу који је погинуо лично преводећи своје војнике", каже се у саопштењу.

Линта је осудио као срамне изјаве појединих невладиних организација који заступају ставове хрватских политичара о ЈНА као агресорској војсци и потреби да грађани стиде битке за Вуковар и његових ослободилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво