Пуповац у Вуковару положио венце у спомен на убијене у рату

Делегација српске заједнице у Хрватској на челу с председником СДСС-а и послаником Милорадом Пуповцем у Вуковару je положила венце за страдале у рату од 1991. до 1995. године. Венце су положили у Дунав код Веслачког клуба и на спомен-обележје на Овчари.

Председник Савета СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да су запалили свеће за све страдале у ратном периоду у Вуковару и његовој околини, спустили венац у Дунав за Србе убијене пред почетак избијања оружаних сукоба, те положили венац за убијене на Овчари, саопштило је Српско народно вијеће.

У цркви Светог Николаја запалили свеће смо за све жртве, све људе који су страдали у ратном раздобљу у граду Вуковару и његовој околини, навео је Пуповац.

Он је рекао да са градоначелником Вуковара Иваном Пенавом и другим људима у политици може водити дијалог како да се створе претпоставке да државе институције раде што боље, посебно како да се помогне да се између Хрватске и Србије успостави дијалог о судбини несталих и страдалих, као о томе како да се обнови сарадња у процесуирању ратних злочина, заустављена пре неколико година.

"Ни ми Срби не можемо замијенити хрватску полицију нити хрватско правосуђе кад су осриједи страдали Срби у граду Вуковару за што досад нитко није одговарао",  истакао је Пуповац, додајући да с Пенавом и другим људима у политици може водити дијалог о томе "како створити претпоставке да државне институције што је могуће боље раде".

На прозивке Љиљане Алвир, председнице Савеза удружења Породице заточених и несталих хрватских ветерана која тврди да СДСС није показао иницијативу да помогне у решавању судбине несталих, Пуповац је одговорио да не спада у људе који нападају друге због тога што раде или због тога што не раде.

"Нећу прихватити да СДСС и ја будемо дежурни јарац за то што нетко не ради и није вољан радити. То што радимо државне институције знају, знају људи који су овлаштени да то знају, а подношење рачуна свима и свакоме у овом друштву по логици Срби ништа не раде да се утврде злочини над Хрватима сасвим сигурно није добра логика и ми је не можемо слиједити", рекао је Пуповац. 

Председник СНВ-а Борис Милошевић рекао је да је њихов данашњи долазак израз поштовања према жртвама.

"Данас смо дошли у Вуковар да се на достојанствен начин сјетимо свих невиних жртава града Вуковара, и Срба и Хрвата. Сматрамо да је град Вуковар претрпио тешка страдања и разарања", нагласио је Милошевић.

Он је истакао да Хрватска улаже велика материјална средства да се санира штета у Вуковару и да је то у реду, али сматра да се мало улаже у мирнодопску политику зацељивања траума и у међуљудске и међунациналне односе.

Страдалима је служне помен у Саборној цркви Светог Николе, а венци су положени на Овчару и спуштени у Дунав код "Три вршке".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво