Линта: Изјава Пенаве измишљотина и будалаштина

Изјава градоначелника Вуковара Ивана Пенаве да у Србији и даље живи великосрпска идеја коју, наводно заступа и председник Александар Вучић, је будалаштина и измишљотина, каже председник Савеза Срба у региону Миодраг Линта.

"Пенава понавља по ко зна који пут бесмислену лаж да је Србија тобоже водила освајачки рат и да је наводно учинила велика зла. На крају, Пенава износи апсурдни захтев хрватских политичара да Хрватска од Србије очекује здраво суочавање, признавање и извињење", навео је Линта у писаној изјави.

Он је навео да је јасно да усташке снаге у Хрватској, чији је, каже, један од предводника Иван Пенава, полазе од старог гебелсовског трика да сто пута поновљена лаж код неупућених постаје истина.

"Једна од лажи јесте да је Вуковар само хрватски град. Истина је да је Вуковар и српски град, а не само хрватски", навео је Линта, који је и председник скупштинског Одбра за дијаспору и Србе у региону.

Линта је рекао да је важно стално понављати да у Хрватској више од 150 година живи великохрватска идеја с циљем да се створи етничка чиста "Велика Хрватска", а један од њених кључних елемената је, додаје, да се Срби присиле да изгубе своје име, национални идентитет и постану православни Хрвати.

"За оне Србе који ниси били спремни да се одрекну свог имена и идентитета била је превиђена кама и нож. Великохрватску идеју према Србима најбруталније и најсвирепије је спроводио усташки покрет у геноцидној НДХ по формули 'трећину побити, трећину протјерати а трећину покрстити'", рекао је Линта.

Он је навео да је "усташки режим Фрање Туђмана наставио реализацију великохрватске идеје планским убијањем Срба и масовним протеривањем српског народа са свог вековног подручја".

Србија очекује од Хрватске да се суочи са својом прошлошћу и да призна и извини се за почињени геноцид над српским народом у НДХ и за злочине и етничко чишћење Срба у грађанском рату у Хрватској и БиХ, навео је Линта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво