Додик: Не пристајемо на уцене СДА

Делегације СДА и ХДЗ-а, које су предводили Бакир Изетбеговић и Драган Човић, разговарале су у Сарајеву о Изборном закону. Када је реч о формирању власти на нивоу БиХ Изетбеговић је навео да се договор не може постићи без треће стране, и да је крајње време за компромис. Српски члан Председништва Милорад Додик изјавио је да неће пристати ни на какве уцене СДА, нити на било какав документ који би могао довести до уласка у НАТО алијансу.

Члан Председништва БиХ Милорад Додик потврдио је новинарима како ће сутра у Мостару разговарати с председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем о формирању власти на нивоу државних институција.

"Што се тиче ХДЗ-а, то није проблем. Нисам чуо тог Бакира Изетбеговића јер одавно не пратим шта он говори. Одавно знам да све што каже да то није истина. Дакле, до њих је", казао је Додик.

Лидер СНСД-а казао је како босанскохерцеговачки ентитет РС неће прихватити никакав документ који може да личи на причу о Годишњем националном плану (АНП).

"Ми нисмо глупи да кажемо: Хајде ви то назовите како хоћете, нека се не зове АНП, а онда то пошаљете у Брисел и они то сматрају као АНП. Зар стварно мисле да смо толики кретени? Наравно да нисмо", рекао је Додик.

Председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и председник СДА Бакир Изетбеговић раније су се обратили су се јавности након састанка страначких делегација, а на којем је било говора о изменама Изборног закона БиХ.

Човић је казао да су СДА и ХДЗ БиХ договорили да се отпочне процес тражења решења везаних за измене изборног законодавства и да се нада како ће већ идуће седмице бити понуђени одређени предлози након чега ће се у процес укључити и друге странке.

"Чини ми се да је и даље клима коју градимо ка повјерењу или утопљавању односа доста добра. Мислим да ћемо наставити у том духу и даље", рекао је Човић.

Он је казао да ће након седница шефова Парламентарне скупштине БиХ бити познато докле ће се "добацити" у вези успостављања државне власти, преноси Кликс.

"Ми желимо разговарати о свим одлукама Суда у Стразбуру и Уставног суда БиХ", казао је Човић.

Председник СДА Бакир Изетбеговић казао је да ЦИК БиХ нема интегритет да распише локалне изборе и да је потребно да локалне изборе распише нови сазив ЦИК-а.

"Треба поступити по закону и изабрати нови састав ЦИК-а", рекао је Изетбеговић.

Истакао је да је данас на састанку СДА и ХДЗ-а постављен рок од две седмице како би се покушао направити оквир за имплементацију пресуда Суда из Стразбура и Уставног суда БиХ.

На питање о власти на нивоу БиХ, Изетбеговић је рекао да ће се на седницама колегијума видети шта могу помоћи високи функционери из реда српског народа.

"Цијеним да је крајње вријеме да се постигне договори, али нема договора без треће стране. Мислим да и ту има неких кретања, али најбоље је да не нагађам", рекао је Изетбеговић.

Оценио је да се од лидера много очекује након састанака, односно да се очекује драматични преокрет.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи