Пенава: Хрватској не одговара истина, а у Србији живи великосрпска идеја

Градоначелник Вуковара Иван Пенава рекао је да готово три деценије од злочина на Овчари, хрватске институције окрећу главу од тог проблема и тврди да у Србији и даље живи великосрпска идеја.

Иван Пенава је на округлом столу "Овчара – злочин без казне" у Загребу, рекао да готово три деценије од тог злочина, хрватске институције окрећу главу од проблема, закључивши да у држави постоје структуре којима истина не одговара.

"Сада већ чујемо да је то ствар прошлости, свако мало чујемо из медија и политичких сфера да се треба окренути будућности, да је рат иза нас", рекао је Пенава.

Пенава се пожалио на тренутну ситуацију у Хрватској у којој, како је оценио, тражити правду и истину постаје ретроградно.

"Неко је те ствари потписао, неко је дао овлашћења, а бојим се да тај неко и данас заузима важна места у систему наше државе, уместо да је скривен у последњу рупу и да се суочио с правим консеквенцама, никакве друге него издајничке политике", казао је Пенава.

"Србија суди само локалним четницима" 

Градоначелник Вуковара сматра да се никад није догодило да Србија, која је, како тврди, "у освајачком походу учинила толика зла и има јурисдикцију над тим случајевима", сама себи суди, пренела је агенција Хина.

За Србију каже да, кад већ мора да суди, суди само нижерангираним особама, "локалним четницима и војницима најнижег ранга" који су игром случаја рођени у Хрватској, а све како би, буде ли потребно могла да каже да је то био рат хрватских грађана с којим нема ништа.

Тврди да "у Србији и даље живи великосрпска политика – од бившег председника Томислава Николића, који је три пута изјавио да је Вуковар српски град, до данашњег Александра Вучића".

"За Вуковарце је кључно да Хрватска од Србије добије здраво суочавање, признавање и извињење, које ће се препознати као искрено тек кад Србија отвори своје архиве и уступи документацију у вези са Вуковаром и Овчаром, укључујући писане заповести и протоколе из болнице", рекао је Иван Пенава.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво