Тежак положај миграната у БиХ – камп називају "фабриком депресије"

Температуре су све ниже, а опасност од хумантиране кризе за мигранте у БиХ се не смањује. Већ две године стиже их све више, посебно у Унско-сански кантон, због близине хрватске границе. Ту је од почетка године регистровано 30 хиљада миграната. Процењује се да је у четири прихватна центра смештено четири хиљаде људи, и да их је још толико ван њих. Eкипа РТС-а посетила је "Биру", највећи прихватни центар у Бихаћу.

У кампу "Бира" има места за 1.500 миграната, а тренутно их је више од 1700 – претежно самаца из Пакистана, Авганистана, Сирије, Ирана.

У контејнерима су малобројне породице, малолетници и, ако се тако могу назвати срећници, који су у камп стигли међу првима. Прекобројни спавају у шаторима.

Захур Ша из Пакистана каже да је пре месец дана дошао из Србије.

"Тамо сам имао добре услове. У кампу нас је превише и услови за спавање, хигијену, живот су лоши. Овде нема мира", истиче Ша.

Запослени називају камп "фабриком депресије". Мигранти могу напоље, али тешко до Европске уније.

За њих реч "гејм" има другачије значење – покушај илегалног преласка границе. Већина је у тој игри учествовала више пута. Углавном без успеха.

Шафитулах Сафи из Авганистана планира да иде у Европу, јер у Авганистану дуго бесни рат.

"Скоро сам се оженио и хоћу миран породични живот. Али готово да је немогуће проћи Хрватску. У ужасној смо ситуацији", каже Сафи.

Мухамед Али из Пакистан прича да их је хрватска полиција претукла. "Мени је сломљена рука, мом рођаку је повређена нога. Враћен сам са њих петнаесторо у Босну", каже Али.

Екипа РТС-а је добила ретку прилику да сними унутрашњост "Бире", халу некадашње фабрике беле технике у којој бораве мигранти.

Рок за затварање кампа је 15. новембар, па су кантоналне и локалне власти донеле одлуку да се он премести у село Липа, српско повратничко село на двадесетак километара од Бихаћа.

Томе се противи локално становништво, али и Република Српска, па је селидба, за сада, неизвесна.

Нове локације уз границу траже се и за измештање кампова "Вучјак", где је ситуација најтежа, и "Мирала" у Великој Кладуши.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво