Мектић: У сиријском камповина 260 држављана БиХ

БиХ ће дозволити повратак својим држављанима који су смештени у камповима у Сирији и којих је тренутно 260, рекаоје министар безбедности те државе Драган Мектић.

Мектић је рекао да је то обавеза босанскохерцеговачких власти, а да ће починиоци кривичних дела повезаних с тероризмом бити процесуирани у Босни и Херцеговини, преноси Кликс.

"Прихватићемо особе за које се несумњиво утврди да су грађани Босне и Херцеговине", рекао је Мектић.

Од њих 260, око стотину су мушкараци, док су остало жене и деца, а Мектић је додао да ће се жене третирати у складу са међународним правом, али и да ће све које су биле припаднице такозване Исламске државе, па чак и ако су обављале помоћне послове, одговарати пред правосуђем БиХ и у складу са законима.

Већ је усаглашен механизам према којем ће се утврдитити идентитет деце рођене у Сирији и Ираку, а која се налазе у камповима у Сирији. Идентитет ће се утврђивати пре депортације.

Министар сигурност БиХ у том контексту је подвукао да се мора тачно утврдити ко су биолошки родитељи тој деци и имају ли она право на држављанство БиХ.

"Нико ко нема држављанство БиХ неће бити прихваћен. Крајња мјера биће ДНК анализа", рекао је Мектић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво