Мектић: У сиријском камповина 260 држављана БиХ

БиХ ће дозволити повратак својим држављанима који су смештени у камповима у Сирији и којих је тренутно 260, рекаоје министар безбедности те државе Драган Мектић.

Мектић је рекао да је то обавеза босанскохерцеговачких власти, а да ће починиоци кривичних дела повезаних с тероризмом бити процесуирани у Босни и Херцеговини, преноси Кликс.

"Прихватићемо особе за које се несумњиво утврди да су грађани Босне и Херцеговине", рекао је Мектић.

Од њих 260, око стотину су мушкараци, док су остало жене и деца, а Мектић је додао да ће се жене третирати у складу са међународним правом, али и да ће све које су биле припаднице такозване Исламске државе, па чак и ако су обављале помоћне послове, одговарати пред правосуђем БиХ и у складу са законима.

Већ је усаглашен механизам према којем ће се утврдитити идентитет деце рођене у Сирији и Ираку, а која се налазе у камповима у Сирији. Идентитет ће се утврђивати пре депортације.

Министар сигурност БиХ у том контексту је подвукао да се мора тачно утврдити ко су биолошки родитељи тој деци и имају ли она право на држављанство БиХ.

"Нико ко нема држављанство БиХ неће бити прихваћен. Крајња мјера биће ДНК анализа", рекао је Мектић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 12. нов 2019, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Nerealno 2

A Šta je sa onima koji su išli i koji su još uvijek u Ukrajini na bilo kojoj strani?
Oni kao nisu prijetnja?

(уторак, 12. нов 2019, 00:29) - Dura [нерегистровани]

Nerealno

. MOje lično mišljenje je da treba donijeti zakon, da svaka država na svijetu oduzme drzavljanstvo odmah po saznanju da njeni državljani učestvuju u ratnim sukobima trećim državama.
A u Bosni Je to NEREALO očekivati, oni i danas 24 godine od završetka nisu se rijesili svojih stranaca-dodrovoljaca nego su im dali i drzavljanstva, a neki žive i bez drzavljanstva.
Tako da ovi bosanski drzavljani su dobro došli.
Biće oni potrebni Bosni.

(понедељак, 11. нов 2019, 17:12) - anonymousPeart [нерегистровани]

Sve ovo vreme si nas lagao.

Moj Dragane moja tugo u fotelji ministra ne ostani dugo.

(понедељак, 11. нов 2019, 15:36) - Воронцов [нерегистровани]

Требало је да им суде у Сирији

Тамо где су починили злодела тамо је и требало да им суде. Што ће странци у туђој земљи ? Влада Сирије није их тамо позвана. Чим је неко нелегално ушао у нечију земљу већ је прекршио закон, а камо лишто је још учествовао у побуни против легитимне власти и још и злочине чинио.

(понедељак, 11. нов 2019, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

Pitam li se pitam

Kako li su samo tamo stigli, ha?