Инцко у Савету безбедности осудио негирање геноцида

На седници Савета безбедности у Њујорку, високи представник Уједињених нација за Босну и Херцеговину Валентин Инцко поднео је извештај о спровођењу мира у БиХ. Валентин Инцко је рекао да су корен застоја у БиХ три највеће националне странке – Савез независних социјалдемократа, Странка демократске акције и Хрватска демократска заједница.

У здању на Ист Риверу поднет је 56. извештај о стању спровођења мира у Босни и Херцеговини. Инцко је нагласио да се стране у БиХ не слажу о темељним аспектима Устава Босне и Херцеговине.

Инцко је осудио говор сепаратизма за који је рекао да долази из Републике Српске (РС), као и декларацију СДА о увођењу републике БиХ оценивши овај потез контрапродуктивним.

Позвао је парламент БиХ да усвоји законе о негирању геноцида и величања осуђених ратних злочинаца и најавио да ће се у том смислу у наредном периоду више ангажовати.

"Садашњи трендови и различите политичке изјаве свакако говоре о томе да постоје напори да се одустане од реформи. Оно што је највише за осуду јесте ревизионизам историје или негирање геноцида. Он је почињен у Сребреници 1995. године и ништа и нико не може да промени ту чињеницу", рекао је Инцко.

Он је рекао и да је посебно забринут због недавног престројавања неких полицијских снага у БиХ и оценио да би те формације, ако им се дају дуге цеви и друга војна опрема, имале дестабилизирајући ефекат на безбедност земље.

Руски амбасадор Василиј Небензја оценио је да су Инцкове активности пристрасне, па је поново затражио затварање Канцеларије високог представника.

Небензја је оптужио Инцка да Србе и Хрвате прозива за антидејтонске активности, а да су Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, и Драган Човић, председник ХДЗ БиХ, јавно исказали приврженост миру и дејтонским принципима.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 06. нов 2019, 14:53) - anonymous [нерегистровани]

Kad smes da govoris bez posledica

Prica da bi opravdao platu.

(среда, 06. нов 2019, 11:03) - Воронцов [нерегистровани]

Инцко је више него пристрастан

Он је ту да завађа , а не да мири јер да мири био би објективан. Прави геноцид био је у Другом светском рату над српским народом на просторима НДХ. У рату деведесетих сви народи су страдали и ни једна политичка страна из тог времена није недужна. Последњи прикзпљени подаци говоре да је у рату деведесетих у БиХ погинуло 34600 Срба ( толики је званични списак погинулих Срба).Ко је дакле поубијао толике Србе и зар за убиства Срба не постоји никаква одговорност ? Стотине хиљада Срба су прогнати, огромни простори које су насељавали искључиво Срби предати су противнику. И све то није довољно за Инцка да проговори о страдању Срба. Уосталом он је ту да би примао своју солидну плату и баш га брига за БиХ. Јер да је странце брига макар би помогли у развоју екониомије у БиХ, а не би били последњи у Европи по већини показатеља.

(среда, 06. нов 2019, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

Kad smo kod separatizma gospon Incko,

Kako ste po pitanju Kosova?

(среда, 06. нов 2019, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Inicko je na polozaju na kojem bi morao da zna razliku izmedju genocida i ratnog zlocina.Ovo su sve zloupotrebe polozaja i da medjunarodno pravo imalo vazi takvi bi trebali da to obrazloze,pa ukoliko se dokaze da se ne govori u skladu sa zakonom da snose posledice.

(среда, 06. нов 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Dobro bi bilo

..kada bi g. Incko nabrojao nadležnosti koje su otete i nasilno prenesene sa entiteta R.Srpske na nivo države. Ima ih jako mnogo.

(среда, 06. нов 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Hm

Po cemu je Savez nezavisnih socijaldemokrata nacionalna stranka? Uostalom SNSD nije predratna i ratna stranka koja je vodila srpski narod, za razliku od HDZ-a i SDA. Incko je pristrasan i to je cinjenica.

(среда, 06. нов 2019, 09:29) - Vlajko [нерегистровани]

Svašta

Niko iz RS ne govori o tom aspektu istorije koji je apostrofirao Valentin. Ali ja sam u poslednje vreme čuo bar dve izjave koje negiraju genocid i dolaze od istaknutih generala i komandanta koji su u mandatu UN nadgledali situaciju u BiH.