Црној Гори недостају плаже

У програму унапређења морског добра се наводи да ће Црној Гори у наредних пет година недостајати 300.000 квадратних метара плажа за главну сезону.

У студији, коју је израдио конзорцијум загребачких компанија, један институт и један факултет из Опатије, наводи се да је црногорски обалски појас дефинисан као зона морског добра, која као таква ужива посебну заштиту, преноси РТЦГ.

"За купање и рекреацију користи се око 270 хектара, које чини 52 квадратна километра природних плажа и 100 купалишта насталих изградњом или адаптацијом са процијењеним капацитетом од 300.000 истовремених купача", наводи се у програму урађеном за потребе Јавног предузећа за управљање морским добром, пише Побједа.

Саопштено је да постоји тражња за више плажних капацитета и да се процењује да ће Црној Гори у наредних пет година недостајати минимум 300 квадрата плажа у главној сезони.

Та процена укључује додатних 183.000 квадратних метара плажа које су у процесу привођења сврси, али нису познати прецизни подаци или методолошки утемељене процене где још могу да се направе плаже.

Што се тиче притиска на обалски простор у смислу коришћења плажа, наводи се да он није једнак. Велики притисак је у северним обалним општинама због неприступачне обале, као и у Будви због великог удела туристичког промета, а посебно је повољан у Улцињу.

Поред мањка простора за плаже у програму се наводе и други проблеми морског добра, који се односе на број туриста, преоптерећеност централних градских зона и заузетост плажа садржајима који нису ни нужни, ни корисни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи