Сведок Јаман: Дао сам Главашу идеју како да заташка убиство

Никола Јаман, један од кључних сведока на суђењу Бранимиру Главашу, рекао је данас пред судом да је Главаш био "алфа и омега" за цели Осјек. Навео је и да је био веровао Главашу и да му је дао идеју како да заташка убиство Чедомира Вучковића.

Бранимир Главаш и његови суоптуженици од почетка одбацују оптужбе за злостављања, мучења и убиства осјечких Срба у случајевима "гаража" и "селотејп".

У наставку поновљеног суђења, данас је на загребачком Жупанијском суду сведочио Никола Јаман који је потврдиo да је Бранимир Главаш био главни заповедник одбране града Осијека.

Јаман је рекао да је он био "алфа и омега за цијели Осијек", а у том смислу и заповедник и њему и његовом заменику Јосипу Фехиру, оцу Крунослава Фехира.

Јаман је сведочио да је веровао у Бранимира Главаша јер је, каже, био симбол отпора и одбране града, али да се после разочарао. Рекао је и да је дао идеју Главашу како да заташка убиство Чедомира Вучковића.

Рекао је и како сада у поновљеном суђењу говори другачије јер је болестан, односно да је пре лагао да Главаш није био у заповедној стуктури.

"Немам разлога да сада лажем, мој отац је био усташа и шест година у затвору. Мучила ме савјест, сада спавам као беба", рекао је Јаман.

Чедомира Вучковића је у августу 1991. убио тада 16-годишњи Фехир, припадник такозване Бранимирове осјечке "заштитне чете", који је накнадно добио статус заштићеног сведока, а у ранијим је суђењима теретио Главаша.

Након сведочења, Јаман и Главаш су се сусрели испред суда.

"Није важно хоћу ли живјети сто година или ћу сутра умријети. Нека ми сад одговори на питање. Што ми ниси једном дошао у посјету, а ја сам теби био?" питао је Јаман Главаша, у присуству новинара.

Главаш је рекао да није желео да дође да не би испало да утиче на сведоке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи