Најбогатији Црногорац на рачуну има 32 милиона евра

У Црној Гори има више банковних рачуна него становника, а депозит већи од милион евра имао је 71 грађанин те земље, показују подаци црногорске Централне банке, преноси РТЦГ позивајући се на "Побједу".

По последњим, недавно јавно саопштеним подацима Централне банке Црне Горе, на крају августа депозит већи од милион евра имао је 71 грађанин, а рекордер је грађанин са контом од 32 милиона евра, преноси РТЦГ позивајући се на Побједу.

Како се наводи, рекордер није странац него црногорски држављанин.

Подаци такође показују да десет највећих депозита домаћих и странаца износи укупно 88,2 милиона.

Централној банци су 62 домаће компаније, односно правна лица, пријавиле да имају новац на рачунима у иностранству. Оне су на иностраним рачунима на крају прошле године имале укупно 12,7 милиона евра, саопштено је Побједи из Централне банке Црне Горе, преноси РТЦГ.

"Извјештај о стању и промету на рачунима у иностранству за 2018. су доставиле 62 компаније. Према тим извјештајима, на крају прошле године стање на рачунима у иностранству износило је 12,7 милиона евра", прецизирали су из регулатора Побједи.

Из ЦБЦГ су се "оградили" да је податак од 12,7 милиона сума коју су доставиле саме компаније. За тачност достављених података они и одговарају.

Без одговора је остало питање из којих области су ове компаније.

"Због повјерљивости и заштите индивидуалних података ове информације нијесу доступне", навели су из Централне банке Црне Горе.

Додају да је и даље непознато колико грађана Црне Горе имају на рачунима у иностранству, јер по законима то нису дужни ником да пријављују.

"Централна банка не располаже подацима колико средстава црногорски грађани имају на рачунима у иностранству", речено је Побједи у одговору на питање има ли процене колико грађана има рачуне вани и колики је укупни конто.

Из овог регулатора подсећају да је по Закону о текућим и капиталним пословима са иностранством прописано слободно обављање текућих и капиталних послова и преноси имовине из Црне Горе у иностранство и обрнуто.

Домаћи рачуни

По последњим подацима ЦБЦГ, укупни депозити износе 3,51 милијарду евра, од чега домаћа правна лица, грађани, Влада, НВО... имају 2,76 милијарди, а стране фирме, грађани и НВО 754,5 милиона евра.

Од 3,51 милијарду евра депозита у домаћим финансијским институцијама на крају септембра, црногорски држављани имали су 1,3 милијарде, а странци 460,26 милиона, локална и централна влада 252,89 милиона, домаћа привреда 1,11 милијарди евра, од чега приватне фирме 903,6, а државне 210 милиона, НВО и друге непрофитне организације 57,8 милиона, финансијске институције 36,1 милион, преноси РТЦГ.

Страни држављани на рачунима у Црној Гори држе 460,3 милиона евра, стране фирме 283,5 милиона евра, финансијски сектор 7,1 милион, а стране НВО 3,57 милиона евра.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи