Локализован пожар на Романији

Ватрена стихија на Романији стављена је под контролу. У данашњим налетима хеликоптера на пожариште је испуштено 120 тона воде.

Пожар не прети ни Романији ни селима по обронцима планине. Још се понегде може видети дим, али нема отвореног пламена који је већ прогутао велике површине црногоричне шуме, наводи РТРС.

Десетине ватрогасаца, радника Шумског газдинства и припадника Цивилне заштите крајњим напорима гасило је пожар.

Како истиче РТРС, пресудно је било деловање хеликоптера, јуче ОС БиХ а данас Хеликоптерског сервиса Републике Српске. У најмање десет налета испустили су више од 120 тона воде на пожариште.

"По оном што ми можемо да приметимо на терену, стање је далеко боље него што је било јутрос. Ради се о неприступчном терену до ког људи не могу да дођу путем", рекао је директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић.

Воду за гашење хеликоптери су специјалним танкерима узимали из вештачког језара на Равној планини које је тако, осим туристичког, показала да има и безбедносни значај за општину Пале.

С обзиром на материјалну штету и шумске ресурсе којима та локална самоуправа располаже, може се рећи, како истиче Бошко Југовић, начелник Општине Пале, да је спречена катастрофа са несагледивим последицама.

Ново жариште на Трескавици

У међувремену, пожар који је већ неко време активан на локалитету Турови на Трескавици, према тврђењу мештана, нико не гаси.

Из Кантона Сарајево саопштено је да је шумски пожар захватио део планине Трескавица, због чега је Управа цивилне заштите Кантона Сарајево затражила ангажовање хеликоптера Оружаних снага за његово гашење.

Наводе да ватра гори у рејонима Кукови, Палеж, Јаблан До и Црвене Стијене, те у близини Црног језера.

Реч је о неприступачном и минираном подручју, због чега је отежано гашење пожара са земље.

Већи део планине налази се у РС а мањи, западни, део је у Федeрацији БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи