Линта: Србима у Федерацији БиХ се систематски крше права

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта критикује представнике власти у Босни и Херцеговини и тврди да бројне чињенице показују да од завршетка ратова све власти у Федерацији БиХ спроводе политику запостављања и нестанка Срба.

Миодраг Линта наводи да је у Федерацији БиХ пре рата живело око 600.000 Срба, а сада их живи око 40.000 и њихов број се свакодневно смањује.

"Преосталим Србима у Федерацији БиХ се систематски крше права на запошљавање и јавном сектору, учење српског језика и ћирилице, повратак отете и узурпиране имовине, право на обнову порушених кућа, на финансијску подршку српским удружењима, и организацијама...", наводи Линта у изјави коју је доставио медијима.

Тврди и да Срби не могу да се запосле у министарствима, јавним предузећима, агенцијама, полицији, правосуђу, образовању, здравству и другим јавним службама.

"Српска деца немају могућност образовања на српском језику нити коришћење уџбеника на српском језику и ћирилици, осим у ретким случајевима. У српским селима нема путева, воде, продавница што је само један од примера планског запостављања Срба од стране кантоналних и федералних власти", тврди Линта.

Због свега тога сматра да је Србима у Федерацији БиХ потребна планска и организована помоћ Србије да би опстали на својим огњиштима и да би се лакше борили за своја права.

Због тога је, додаје, потребно да се оснује Министарство за Србе у региону са озбиљним буџетом и стручним и професионалним кадром које би се свакодневно бавило рјешавањем проблема Срба у Федерацији БиХ, али и Срба у Хрватској, Црној Гори и другим државама региона.

"Само систематским приступом Србије Срби у региону имају шансу да опстану. У супротном, преосталим Србима у Федерацији БиХ, Хрватској и другим државама региона прети нестана", закључује Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво