Одбијена тужба против Митрополије због градње у дворишту манастира Дајбабе

Основно државно тужилаштво одбило је кривичну пријаву Црногорског покрета који је тужио Митрополију црногорско приморску, због изградње објекта без дозволе у дворишту манастира Дајбабе, преноси РТЦГ.

Црногорски покрет је још 30. маја 2018. године поднео Основном државном тужилаштву Подгорица тужбу против СПЦ због кривичног дела оштећења културног добра, односно, због изградње објекта, без дозволе Завода за заштиту споменика културе, у дворишту манастира Дајбабе, преноси РТЦГ.

Из Црногорског покрета подсећају да је манастир заштићен Законом о заштити културних добара као културно добро трајног историјског, уметничког и архитентонског значаја.

"Државном тужилаштву је, дакле, требало читавих годину и пет мјесеци да лаконски одговори на нашу тужбу. А како је одговорило, боље да није ни одговарало. У одговору државног тужиоца, Мирослава Турковића, који нам је послат тек 15. октобра 2019, одбијени смо без икаквог образложења. По систему – кушуј стоко, тј. Волови", поручују из Црногорског покрета.

Кажу и да су тужилаштву поднели фотографије из којих се види да је унутар зидина манастира Дајбабе подигнут кичасти објекат, "који нема никакве везе са архитектуром ових простора, а и да има, у свим државама земљине кугле није могуће градити било што унутар заштићеног културног добра, посебно не без дозволе одговарајуће државног органа".

Питају да ли је тешко утврдити чињенице у овом случају.

"Ако је Закон изричит да је недозвољено било какво оштећење заштићеног културног добра и ако прописује начин на који се једино може интервенисати на заштићеном културном добру, зар је заиста тешко утврдити чињенице у овом случају? Зар неко ко врши функцију државног тужиоца и ко би требало да има завршен правни факултет не зна да је дужан, прво да поштује закон, а друго да у одговору на поднијети тужбени захтјев образложи разлоге зашто сматра да закон није прекршен, у случају да је одбијен? Или државни тужилац сматра да нијесмо вриједни да нам образлаже ишта", поручују из Црногорског покрета.

Кажу да је одавно јасно да државно тужилаштво Црне Горе има озбиљне проблеме и да не врши у потпуности своју функцију на уставом прописан начин.

"Велики број грађана Црне Горе сматра да је оно под политичким утицајем, а то никако није добра перцепција за атмосферу поштовања закона и избјегавање нелегалних активности", наводи се у саопштењу Црногорског покрета, преноси РТЦГ.

Додају да селективна правда није правда и да она није инструмент одвраћања од криминалних активности, већ, како кажу, повод за коруптивне радње.

"Ми, пак, нијесмо сигурни да се не ради и о опструкцији администрације у којој раде кадрови из деведестих година и који још увијек воде политку из тих времена. Очигледно је да је у правосуђу Црне Горе потребно извршити лустрацију и, унутар самог правосуђа, рашчистити са кадровима који своје одлуке не доносе на законом прописан начин и на неприкосновеним чињеницама", закључује се у саопштењу Црногорског покрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво