Мигранти у Бихаћу апелују за помоћ

Пред Биру, привремени прихватни центар за мигранте у Бихаћу, и данас је стигла неколицина промрзлих, гладних и жедних миграната који траже помоћ, али им није дозвољен улазак унутра. Гранична полиција БиХ је јутрос, приликом контроле возила на подручју Бијељине, пронашла 10 илегалних миграната, док је возач побегао.

Пред Биру, привремени прихватни центар за мигранте у Бихаћу, и данас је стигла неколицина промрзлих, гладних и жедних миграната који траже помоћ, али им није дозвољен улазак унутра.

Полицијски службеници МУП-а Унско-санског кантона су претходних дана мигранте из приватних смештаја, као и оне које затекну на улицама Бихаћа, пребацивали у камп Вучјак. Услови боравка у овом кампу веома су тешки због чега они који познају ситуацију покушавају побећи и срећу пронаћи у другим прихватним центрима.

Неколицина њих успела је доћи до привременог прихватног центра Бира, но улаз им није дозвољен.

Промрзли од зиме, без адекватне одеће и обуће, мигранти спавају на земљи испред прихватног кампа. Они су казали да им је забрањен улазак у Биру јер како им је речено мањка простора.

"Молим вас помозите. Веома је хладно. Немамо одећу, обућу, немамо шта да једемо",  говорили су редом мигранти које је репортер портала Кликс затекао испред центра.

Други каже да је стигао пре три дана, ишао у други камп и сви су рекли да су пуни.

"Тражимо сигурност. Молим вас помозите, сместите нас", рекао је он. 

У случају да им се се не обезбеди одговарајући смештај, међународне организације упозоравају - хуманитарна катастрофа у Босни и Херцеговини је неизбежна.

"Људи овде пате од различитих поремећаја, не само физичких, већ и психичких, покушавају да преживе", каже Споменка Челебић, волонтерка Црвеног крста.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић каже да неће бити мигрантске кризе и проблема. 

"Па дајте позивам Унско-сански кантон, дајте нам локацију у државној својини, десет милиона оперативних стоји и чека да ми инвестирамо", каже Мектић.

Бијељина, пронађено десет илегалних миграната

Гранична полиција БиХ је јутрос, приликом контроле возила на подручју Бијељине, пронашла 10 илегалних миграната, док је возач побегао. 

Седам особа које су затечене у возилу су пореклом из Пакистана, док су три из Индије.

Полиција је уочила и друго возило које је имало улогу такозваног "чистача" на путу, а у којем су контролисане две особе, држављани БиХ и Србије.

В. В. и Д. Ђ. су ухапшени због сумње да су кријумчарили људе.

Приликом претреса једног од три возила, пронађено је и одузето 1.700 евра у разним апоенима, а привремено је одузет и један аутомобил.

У својству осумњиченог, саслушан је и Н.М, држављанин БиХ.

О случају је информисано Тужилаштво БиХ.

Иначе,  министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао је да Хрватска сигурно неће постати стециште великог броја нагло пристиглих избеглица које би промениле начин живота свих грађана те земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара