Хрватска добила зелено светло за улазак у шенгенску зону

Европска комисија дала је Хрватској "зелено светло" за улазак у шенгенску зону. Председник ЕК Жан Клод Јункер позвао је државе чланице да брзо приме Хрватску у пуноправно чланство тог безграничног простора. Не желећи да спекулише о датуму Пленковић је рекао да није реално да се то деси за време председавања Хрватске ЕУ.

Европска комисија оценила је да је Хрватска испунила потребне критеријуме за улазак у шенгенски простор и позвала Савет ЕУ да Хрватску укључи у подручје без контроле унутрашње границе.

"Европска комисија сматра, на основу резултата процеса шенгенске евалуације започете 2016. године, да је Хрватска предузела потребне мере како би осигурала потребне услове за потпуну примену шенгенских правила и да су стандарди испуњени", објавила је Комисија.

Комисија додаје да ће Хрватска "морати наставити да примењује све текуће активности, посебно управљање спољним границама, како би осигурала да се ови услови и даље испуне".

"Одајем признање Хрватској за истрајност и напоре које је уложила како би испунила све критеријуме за приступање шенгенском подручју. Само ако смо уједињени и сложни можемо осигурати снажније шенгенско подручје. Дељење постигнућа шенгена мора бити наш заједнички циљ. Због тога верујем да ће државе чланице предузети праве кораке како би Хрватска убрзо постала пуноправна чланица шенгенског простора", изјавио је Јункер, преноси Индекс.

Европски комесар за унутрашња питања Димитрис Аврамопулос нагласио је да снага шенгена зависи од тога колико је то подручје укључиво.

"Сада кад је Хрватска предузела мере како би осигурала испуњавање потребних услова, то морамо признати. Кад постане пуноправна чланица шенгенског подручја, придонеће његовом даљем јачању и обезбеђењу боље заштите граница Европске уније", рекао је Аврамопулос.

Комисија је потврдила да је Хрватска предузела потребне мере и у подручју управљања спољним раницама.

Раније је из Министарства сигурности речено да се не очекују драстичне промене за грађане БиХ када Хрватска уђе у шенгенску зону с обзиром на то да они већ одавно примењују такве стандарде на својим границама.

Бугарска и Румунија добиле зелено светло 2011, али још нису ушле

Европска комисија позитивно оцењује Бугарску и Румунију од 2011. године, али још нису део шенгенског простора јер не постоји споразум свих држава чланица.

Сам улазак у шенгенски простор, или када ће бити донесена политичка одлука, тешко је предвидети из више разлога. Први је тај што ЕУ већ неколико година покушава да преговара о реформи Даблинског споразума, што је питање солидарности унутар Уније о миграцији и шта још недостаје. Други је да ће шенгенски систем морати да се ојача, а трећи испред Хрватске у чекаоници за шенген су Бугарска и Румунија.

Поред тога, Словенија мање-више отворено најављује да ће блокирати улазак Хрватске, повезујући то питање с нерешеним граничним питањем, преноси Индекс.

Шенгенско подручје тренутно чини 26 европских земаља (од којих су 22 државе чланице ЕУ: Аустрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Грчка, Француска, Италија, Летонија, Литванија, Луксембург, Мађарска, Малта, Холандија, Немачка, Пољска, Португалија, Словенија, Словачка, Шпанија и Шведска). Четири државе које нису чланице ЕУ такође су део шенгена: Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска.

Тренутно нема шест држава чланица ЕУ у шенгену. Велика Британија никада није хтела да буде чланица тог подручја, те је према томе Република Ирска морала да остане напољу, иначе би морала да наметне граничну контролу са Северном Ирском, супротно мировном споразуму из 1998. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се