Хрватски суд "срушио" уговор у швajцарцима, банка враћа цели кредит

Клијенткиња Загребачке банке из Новаље је доказала суду да је цели уговор који је склопила с банком о кредиту у швајцарским францима ништаван и да банка мора да јој врати цели износ кредита. Ради се о готово 84.500 евра с каматама.

Удружење Франак је саопштило да је донета још једна пресуда којом је утврђено да је уговор у швајцарским францима ништаван, али да је то прва пресуда којом је неправоснажно утврђено колико тачно новца банка мора због тога да плати потрошачу.

Пресудом из Задра утврђено је да Загребачка банка мора да врати 630.000 куна (84.500 евра), да плати затезне камате и још и 62.000 куна (8.300 евра) судских трошкова.

Индекс наводи да ће банка на крају платити преко милион куна, при чему је кредит био склопљен на 550.000 куна (116.000 швајцарских франака).

У питању је, иначе, конвертован кредит, али то суду није било од значаја.

"Важно је рећи и то, да осим одлуке о ништетности ЦХФ уговора, Врховни суд РХ ускоро мора одлучити и о споменутим извануговорним обвезама везаним за обештећење по колективној пресуди у случају франак за конвертиране уговоре о кредиту. То значи, након што је утврдио да конверзијом није изгубљено право потрошача на тужбе, ВСРХ сада мора утврдити и математички обрачун обештећења", наводи се у саопштењу удружења.

Истичу да је судијама Врховног суда потпуно јасно да конверзијом потрошачи нису обештећени, што се види и из праксе нижих судова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи