Градоначелник Вуковара бацио на под статут на ћирилици

Иван Пенава, градоначелник Вуковара, направио је инцидент на седници Градског вијећа када је на под бацио предлог градског статута на ћирилици. СДСС оцењује да је пропуштена прилика за дијалог. Председник хрватског Уставног суда Мирослав Шепаровић позвао на поштовање судских одлука.

Након одлуке Градског вијећа да се нису стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару, српски одборници су Пенави предали предлог статута.

Наслов предлога је исписан ћириличким писмом, док је поднаслов на латиници, на којем пише "Да се боље разумијемо", што је и наслов кампање Српског народног вијећа, која има за циљ скидање стигме са ћирилице, јавља загребачка телевизија Н1, преноси Индекс.

Пенава је у једном тренутку на седници Градског вијећа узео предлог статута на ћирилици и бацио га на под.

Потом, подигао је статут показујући га пред новинарима и изјавио да је то чин агресије Српског народног вијећа и Милорада Пуповца, па га поновно бацио на под.

"Вуковар клекнут и пасти у великосрпску реторику и агресију – неће. Била она отворена, ратна, с тенковима из Београда или увијена у целофан у режији Милорада Пуповца. Лијеп поздрав свима вама из Вуковара", поручио је Пенава.

Иначе, реч је о статуту који је јуче јавности представило Српско народно вијеће у Загребу, а Пенави је покушао да га уручи председник Градског одбора СДСС-а и градски већник Срђан Колар, након што је рекао да је расправа кренула у погрешном смеру и позвао на дијалог.

Реагујући на потез Ивана Пенаве, посланик СДСС-а у Хрватском сабору и председник СНВ-а Борис Милошевић изјавио је да је на седници пропуштена прилика за дијалог и искорак, и да се сви боље разумеју без обзира на то који језик и писмо користе.

Страначка колегиница Бориса Милошевића, Драгана Јецков истакла је да је "још једном виђено како се градоначелник Иван Пенава "односи према пруженој руци одборника СДСС-а, као што се и до сада односио према одлуци Уставног суда, а сада и према Статуту сопственог града". 

Поводом инцидента, огласио се и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и оценио да је Пенавино понашање фашистичко, као и да је то још један отворен и организован позив на прогон преосталих Срба у Вуковару.

O догађајима на седници вуковарског већа говорили су и хрватска председница и премијер, Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић. 

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво