Брегу: Грађанима Западног Балкана потребан подстицај из ЕУ 

Одбор Већа за регионалну сарадњу састао се у Сарајеву, задњи пут у 2019. години, на Одбору су представљене активности проведене од претходног састанка, те дате смернице и одобрени будући планови. Генерална секретарка Већа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу рекла је да је у очекивању званичне одлуке са састанка Европског већа на високом ниво о отварању приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом, веома важно да се понови да је Западни Балкан саставни део Европске уније.

"Процес европских интеграција треба се увек кретати напред, а ефекти негативне одлуке неће бити нимало лаки за регион. По први пут од када се мери њихово проевропско расположење, 56 посто грађана Западног Балкана изразило је подршку европским интеграцијама, што нам показује да овај процес није процес за политичаре, већ за грађане. Грађанима је потребан подстицај," рекла је Мајлинда Брегу. 

Каже да не треба дозволити да се билатерални спорови прелију на цели процес регионалне сарадње, која напредује кад год постоји политичка воља.

"Регионална сарадња је кључни елемент европске перспективе Западног Балкана. Декларација из Новог Сада представља прилику за нови подстицај регионалној сарадњи. Важно је да регионалне иницијативе обухватају све партнере са Западног Балкана и да се заснивају на претходно преузетим обавезама, пре свега обавезама остваривања резултата у проведби регионалног економског простора прије самита у 2020. години. Веће за регионалну сарадњу може помоћи у томе", рекла је Брегу.

Представници Европске уније честитали су Већу за регионалну сарадњу на досадашњим импресивним резултатима у раду, називајући ову организацију центром регионалне сарадње.     
Генерална секретарка Брегу представила је Одбору своју нову заменицу, Тању Мишчевић, која је своју дужност преузела 9. октобра 2019. године, саопштило је Одбор Већа за регионалну сарадњу.

"Иако нова у организацији, имам пуно искуства у процесу европских интеграција и регионалне сарадње и спремна сам да то искуство поделим са учесницима Већа за регионалну сарадњу," рекла је нова заменица генералне секретарке.
 
Одбор је усвојио извјештај генералне секретарке о активностима организације реализованим од претходног састанка Одбора у мају, као и информацију о координационом састанку Тројке Процеса сарадње у Југоисточној Европи, Секретаријата Већа за регионалну сарадњу и ЕУ одржаном претходног дана. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво