Заев: Западни Балкан више није темпирана бомба

Западни Балкан више није темпирана бомба, већ место за инвестирање, оценио је у Бечу премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Зоран Заев је на скупу посвећеном Северној Македонији говор започео да је његова земља држава са новим именом, и да га је мењала због позитивних ствари, као што су могућности за нормално повезивање и стицање пријатељства.

"Ми смо једина земља без отворених билатералних питања. Имамо сада чак и новог пријатеља – Грчку. После 27 година пронашли смо решење за наш спор кроз Преспански споразум. Кроз тај споразум постигли договор око једног проблема који се у историји решавао кроз ратове, а ми смо то кроз дијалог и дипломатију", објаснио је Заев.

Додаје да је Преспанским споразумом створена и другачија слика о целом Западном Балкану, који више није темпирана бомба, већ постао добро место за инвестирање.

Изразио је наду да ће уследити даља улагања, јер је жеља да се инвестицијама повећа БДП, створе нова радна места, али и повећа извоз.

Кроз споразуме са Грчком и Бугарском, рекао је, да је Северна Македонија себи отворила врата за чланство у НАТО и преговоре са ЕУ.

За Западни Балкан НАТО значи, према његовом мишљењу, безбедност, стабилност и бољу економју.

Чланство у ЕУ нема алтернативу 

Указао је да је стратешки циљ Северне Македоније наставак пута ка чланству у ЕУ.

"За нас нема алтернативу пуноправно чланство у ЕУ. Свесни смо да нам предстоји дуг пут, где морамо још више да се трансформишемо", рекао је Заев.

Премијер Северне Македоније је захвалио Аустрији за посебно залагање да се отворе приступни преговори и рекао да очекује да после 15 година статуса кандидата Северна Македонија крене у преговоре о чланству.

Истакао је да нема ништа против реформе ЕУ, али да процес проширења може да се води паралелно.

"Не смеју земље чланице да забораве зашто је уопште формирана ЕУ – због заједничких интереса, али и да Европа буде лидер у демократији и свим осталим областима. Ми желимо да будемо део тога. Понекад мислим да ми земље кандидати верујемо више у европске вредности него саме чланице Уније", рекао је Заев.

Потпредседник северномакедонске владе Кочо Ангјушев представио је потенцијале за улагање и казао да је предуслов за привлачење страних инвестиција владавина права, као и стабилно друштво и држава.

"Северна Македонија је много учинила у свим тим областима", уверен је Ангјушев.

Аустријским потенцијалим улагачима пренео и мере којима Северна Македонија покушава да привуче инвестиције.

Навео је и да аустријске компаније могу учествовати у бројним инфраструктурним пројектима.

"Морамо да подигнемо нашу инфраструктуру на ниво западне Европе, и зато имамо мноштво пројекта", рекао је Ангјушев.

Члан Управног одбора Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) Петер Хефингер изразио је наду да ће Савет ЕУ на идућој седници донети одлуку о почетку приступних преговоре са Скопљем, додајући да се нада да "старе" чланице неће даље мислити само на себе, већ свој фокус проширити.

Председавајући СЕЕБДН-у Фриц Калтенегер истакао је да умрежавање представља важну основу за ширење бизниса, а тако и развој привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се