Пуповац: Функција председника Хрватске се банализовала, друштво дезоријентисано

Лидер Самосталне демократске српске странке и члан владајуће коалиције у Хрватској Милорад Пуповац каже да још није одлучио коме ће дати подршку на предстојећим председничким изборима.

Пуповац је у емисији Хрватске радио-телевизије "Недељом у два" рекао да је кампања почела од изразито десне позиције те да би требало да се врати према центру. "Тада ћемо вјеројатно имати боље претпоставке за доношење одлуке кога подржати", додао је Пуповац.

На питање какав је председник Хрватској потребан, Пуповац је одогворио – озбиљан.

Према његовим речима, функција хрватског председника се естрадизовала и банализовала.

Није ту, каже, само реч о актуелној председници, већ и о неким другим кандидатима који чак и долазе с подручја естраде.

"Хрватска је рањена земља и по много чему дезоријентирана нација, друштво којем недостају елементарни знакови према којему ће се усмеравати и где би председник државе требало бити оријентир на коју страну требамо ићи", навео је лидер СДСС-а.

"Сада не идемо никуда, тапкамо на месту и тонемо", упозорио је Пуповац.

Снагу деснице у садашњем хрватском друштву објаснио је тиме да Хрватска  "још увек живи у периоду политике која се развијала од 2013, планула 2014. и 2015. Реч је била, каже, о  нарочито десној и конзервативној политици тадашњег ХДЗ-а.

"Живимо под утјецајем тога колико год се актуално руководство ХДЗ-а настојало одмакнути од тога", сматра Пуповац.

"Увођење струје и текуће воде у неке српске средине до краја 2020."

Говорећи о коалицији са ХДЗ-ом, рекао је да је незадовољан динамиком ствари како се решавају у вези с електрификацијом, обновом водовода, путева, регистрације мањинских српских школа.

"Али ипак се нешто догађа. До 2016. нису се електрифицирале куће. Људи који су били министри у то вријеме, са мном су били врло љубазни у то вријеме, али нисмо ништа направили", нагласио је Пуповац.

Очекује да ће се процес увођења струје у неке српске средине завршити највећим делом до краја идуће године. Каже да људи морају поднети захтев за електрификацију.

"Што се тиче водовода - око 135 насеља у РХ или у цијелости или дјеломично нема водоводе. То је зато или што су девастирани, запуштени", указао је Пуповац. Ради се о око 5000 домаћинстава, додаје и сматра да се за неколико година може решити и тај проблем.

На питање сматра ли да се дан пада Вуковара треба да се обележава као државни празник у Хрватској, рекао је да се страдања Вуковара треба сећати.

Напоменуо је да државу треба мењати и уређивати по мери сваког становника, а жртве и празнике треба поштовати и сагласити између најразличитијих политичких актера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи