Почела градња моста који ће повезати Републику Српску и ЕУ

Градња моста на Сави код Градишке, који ће повезати већ изграђени ауто-пут Градишка-Бањалука са мрежом европских ауто-путева, почела је данас у присуству званичника Републике Српске, БиХ и Хрватске, представника Европске уније, као и Делегације ЕУ у БиХ.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су грађани РС коначно дочекали градњу моста на Сави, преноси РТРС.

"Када смо изградили ауто-пут, неки су питали куда он води. Сада, с овим мостом, могу да кажем да нас води у Европску унију", поручила је Цвијановићева.

Према њеним речима, уз сву неправду и дуго чекање на почетак изградње моста, појавила се и правда да реализација пројекта почне у мандату комесара ЕУ за саобраћај Виолете Булц, која зна како функционише регион и колико је важно да се Западни Балкан повеже са ЕУ.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће мост на Сави, на чију се градњу чекало десет година, повезати грађане и омогућити даљи развој.

"Изградња овог моста је дио настојања да Република Српска и БиХ буду повезане са ЕУ – рекао је Додик и додао да је циљ да се два највећа града у Српској, Бањалука и Бијељина, повежу ауто-путем", истакао је Додик.

Европска комесарка за саобраћај Виолета Булц истакла је да је мост на Сави важан пројекат у оквиру боље инфраструктурне повезаности.

Истакла је да су јасно видљиве предности које овај пројекат доноси грађанима и предузећима у БиХ и Хрватској.

Мост финансирају по пола Хрватска и БиХ

Реч је о мосту који ће ускоро повезати већ изграђени ауто-пут Градишка-Бањалука са мрежом европских ауто-путева.

Укупна уговорена цена за изградњу је 19.540.997 евра и обухвата трошкове изградње моста, трошкове везе са постојећим ауто-путем Градишка-Бањалука, а средства ће по пола издвојити Хрватска и БиХ.

Пројекат финансира и ЕУ са 6,8 милиона евра бесповратних средстава у оквиру Агенде за повезивање путем Инвестиционог оквира за западни Балкан.

Рок за завршетак радова на мосту је 30 месеци.

Мост ће бити дуг 430 метара и имаће четири саобраћајне траке – по две из сваког смера, широке 3,75 метара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво