Пленковић у сукобу интереса, предложио кума за амбасадора

Хрватски премијер Андреј Пленковић повредио је начело савесног и транспарентног поступања јер је пропустио да обзнани своју кумску повезаност са Игором Показом када га је предлагао за амбасадора у Великој Британији.

Председница Комисије за одлучивање о сукобу интереса Наташа Новаковић рекла је да је таква одлука донета зато што је Планковић пропустио да декларише кумовску повезаност с Показом, како онима који су учествовала у његовом избору, тако и јавности у тренутку када је тај податак постао јавни, преноси Хина.

Поступак против Пленковића Комисија је покренула 23. новембра прошле године јер није обавестио чланове Владе, председницу и чланове саборског Одбора за спољну политику и јавност да му је Игор Показ, којег је предложио за амбасадора, венчани кум.

Пленковић о томе да је "прошверцао кума у амбасаду" 

Поводом ове одлуке Комисије, Пленковић је сазвао конференцију за медије како би се, како је рекао, чула и друга страна.

Пленковић је најпе новинарима изнео радну биографију свог кума, за којег је рекао да је већ службовао у више дипломатских мисија, и констатовао да, на пример, Комисији није била релевантна чињеница то што је он остварио дипломатску каријеру у НАТО-у и касније у Русији.

Оцењујући да одлука Комисије нема упориште у закону, Пленковић је рекао да судска пракса руши овакве одлуке.

За одлуку о његовом сукобу интереса, премијер је рекао да није утемељена на чињеници, с обзиром на то да се ради о стручној особи која се дипломатијом бави више од 20 година".

Додао је да он од тога нема никакве користи и да су предедник парламента, тадашња министарка спољних послова и хрватска председница знали да је Показ његов кум.

На питања о могућем укидању или изменама овлашћења Комисије, премијер је рекао да је то више показатељ да законе треба мењати.

"Оцена да неко крши начела деловања је врло растегљива и то није добро", рекао је Пленковић и додао да њему ова одлука "ставља етикету да је прошверцао кума у амбасади, а то тако не може".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара