Реакције на доделу Нобелове награде Петеру Хандкеу

Након одлуке да се Нобелова награда за књижевност за 2019. годину додели аустријском писцу Петеру Хандкеу стижу реакције из региона.

Аустријска канцеларка Бригите Бирлајн и шеф аустријске дипломатије, министар културе Александер Шаленберг, нагласили су да је "Хандке заслужио награду и да је Нобелова награда достојно признање његовог књижевног извранредног талента".

Председник Аустрије Александер ван дер Белен рекао је да је "ово срећан дан за аустријску литературу, али и књижевност уопште".

"Много му дугујемо, надам се да он то зна", истакао је председник Аустрије.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је аустријском писцу Петеру Хандкеу на Нобеловој награди, истичући да је признање које је добио доказ да правда није у потпуности изгубљена и наводећи да су сви грађани Републике Српске са одушевљењем примили ту вест.

"Посебна осећања и поштовање према Вама, гајимо као великом праведнику данашњице и великом пријатељу Срба и Србије, који се, када су многи у свету чутали, гласно успротивио НАТО бомбардовању Срба у БиХ и Србији", нагласио је Додик.

Мајке Сребренице саопштиле су да ће Комитету за књижевност Шведске академије наука упутити писмо и тражити да се Хандкеу одузме Нобелова награда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара