Филипа Штрахе ипак улази у парламент због формалне грешке

Судбина посланичког мандата Филипе Штрахе, супруге бившег лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијана Штрахеа, остаје нерешена и након одлуке одбора странке да не може ући у посланичке клупе. Њен муж је крајем маја поднео оставку на све политичке функције услед корупционашке афере "Ибица".

Упркос одлуци председништва ФПО-а да се Филипи Штрахе не да посланички мандат у парламенту, странка није успела да се реши породице Штрахе.

Расправа око мандата Филипе Штрахе улази у следећу рунду, пошто је Министарство унутрашњих послова најавило да ће размотрити да ли Харалд Штефан, који треба да заузме мандат Филипе освојен у покрајини Беч, треба да искористи свој мандат освојен у регионалном изборном округу.

Уколико изборни органи утврде да Штефан треба, као што је најавио, да у скупштину уђе на основу мандата освојеног у регионалном округу, Филипа Штрахе улази у парламент преко покрајинске листе пошто је била на трећем месту кандидата.

Испоставило се да Штефан не може да бира преко које листе остварује свој мандат, већ да мора да користи директни мандат који је добио у регионалном округу Беч југ.

Уколико Министарство одлучи да Штефан мора да искористи директни мандат, Филипа Штрахе улази у парламент и седеће међу "непријатељима" свог супруга, који су му чак суспендовали чланство у странци.

Иначе партија је, образлажући одлуку зашто не жели да дâ мандат Филипи, навела да мора да се расветли како је добијала велике своте новца за своје деловање као портпарол за заштиту животиња.

Штрахе је појаснио преко Фејсбука да је његова супруга била задужена за друштвене мреже и да је захваљујући њој остварен велики успех у електронским медијима.

Већ дуже време медији спекулишу да би Штрахе и његова супруга могли да оснују сопствену листу, а истраживања јавног мњења показују да би Штрахе могао рачунати са преласком цензуса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво