Џаферовић: Вучићеви ставови добродошли, Додикове реакције хистеричне

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да је добродошао став председника Србије Александра Вучића о потреби да се у потпуности поштује Дејтонски мировни споразум, али сматра индикативним изостанак његове реакције на најаве српског члана Председништва Милорада Додика о отцепљењу РС.

Како преноси Фена, Шефик Џаферовић је поводом данашњег састанка представника парламентарних српских странака у БиХ с Вучићем у Београду, рекао да је дужност Србије да поштује Дејтонски споразум, као једна од његових потписница.

Добродошо је, рекао је Џаферовић, и став председника Вучића да се сва питања решавају дијалогом.

"Индикативан је, међутим, изостанак Вучићеве реакције на Додикове најаве о отцепљењу ентитета РС, као и на декларацију СНСД-а из 2015. године у којој се најављује то отцепљење, јер је управо то истинска и једина прења Дејтонском мировном споразуму", сматра Џаферовић.

Према његовим речима, било би неопходно да се Вучић, као председник државе потписнице Дејтонског мировног споразума, како је казао, "јасно и недвосмислено одреди и по том питању".

Представници српских партија у Републици Српској и БиХ упознали су председника Вучића са актуелно ситуацијом након усвајања Програмске декларације СДА, најутицајније бошњачке странке у БиХ.

Додик, српски члан Председништва БиХ и председник СНСД, на заједничкој конференцији за новинаре рекао је да су све странке јединствене у ставу да је тај документ неприхватљив и да би СДА требало да га повуче.

Рекао је и да је циљ декларације СДА да укине Републику Српску, српски језик и све што је српско у БиХ, те да су Срби због тога веома забринути.

"СДА своју декларацију никоме не намеће силом"  

Џаферовић, међутим, сматра да су, како каже, Додикове реакције хистеричне и да нису ништа друго него покушај да у декларацији СДА "тражи алиби за властиту најаву кршења Дејтонског мировног споразума".

Додик то ради пласирајући тезе о "угрожености српског народа" и "праву на самоопредељење", што су теза које је Милошевићев режим пласирао 90-их година прошлог века као увод у агресију, рекао је Џаферовић.

Он је потврдио да је декларација СДА вишедеценијски политички став и виђење уређења БиХ које, према његовим речима, подразумева равноправност свих људи у сваком делу земље.

"СДА своју декларацију никоме не намеће силом или претњама, него, напротив, стално позива на дијалог. Потпуно је јасно да се до промене Устава може доћи искључиво дијалогом и двотрећинском и ентитетском већином у Парламентарној скупштини БиХ. И никако другачије. Декларација, дакле, није претња никоме, ни српском народу, ни ентитету РС", уверава Џаферовић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 22. сеп 2019, 10:28) - Воронцов [нерегистровани]

Политичари у БиХ промовишу оно што очекују да ће им донети гласове

На жалост изгледа да што више националне нетрпељивости то више гласова. Само докле тако, јер због таквих односа и економске кризе они губе становништво па није јасно колико ће у будућности имати и становника, а тиме и гласача.

(недеља, 22. сеп 2019, 03:44) - anonymous [нерегистровани]

Sta hoce?

Hoce normalnu drzavu, a ne ovakvu nakaardu. Kako bi bilo da ej Srbija u istoj situaciji? Evo, u vezi sa Kosovom, recimo. Zamislite da je Kosovo entitet i da stalno vrsi opstrukcije i koci rad Drzave? Ne bi nam bilo svejedno, je li tako? Sta bi radila Srbija? Trazila bi kako da spreci to...

(субота, 21. сеп 2019, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

mudro

Igra na razdor između Vučića i Dodika kao najvećih autoriteta kod Srba.

(субота, 21. сеп 2019, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Јок

"Ни силе ни претње". Јок. Стварно нас држе да смо одвојени од памети и без искуства са "суживотом".

(субота, 21. сеп 2019, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine!

Vi Bosnjaci pogledajte iza vas ko ste bili i sta ste danas.Onda budite iskreni i recite sta hocete?