Бореновић и Шаровић о састанку са Вучићем

Председник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и председник Српске демократске странке Мирко Шаровић говорили су о деклерацији СДА и састанку са председником Србије Алаксандром Вучићем.

Председник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић, један од политичких актера из Републике Српске који се данас у Београду састао с пресдедником Србије Александром Вучићем, рекао је да су сви учесници тог састанка осудили Декларацију бошњачке Странке демократске акције (СДА) којом се предвиђа успостављање јединствене Републике БиХ без ентитета и кантона.

"Кључна порука је да треба да останемо потпуно привржени Дејтонском споразуму, уставном уређењу БиХ која је конципирана као једна сложена заједница у којој РС има своје уставом дефинисано место које је неспорно и да је један од два потпуно равноправна ентитета", рекао је Бореновић новинарима после састанка.

Истакао је да је значајно што председник Вучић истиче позитивну поруку сарадње, мира, напретка целог региона и подршке уставном уређењу БиХ и Дејтонском споразуму као оквиру унутар кога се треба кретати.

"Тачно је да смо сви без дилеме осудили садржај програмске декларације СДА који потпуно излази ван Дејтонског оквира. Она је антиуставна и антицивилзацијска и заслужује сваку осуду", рекао је Бореновић.

Он је позвао све политичке актере у БиХ да се врате у Дејтонски оквир или ће, како каже, одбити сваку врсту сарадње са странком која ради на урушавању вредности које РС има.

"Поруке председника Вучића су биле позитивне и ишле су ка томе да се без емоција и исхитрених реакција мудро и одоворно сви понашају у будућем периоду и да то понашање буде мотивисано напретком развојем и стабилности региона", закључио је Бореновић.

Шаровић: Декларација СДА – корак уназад за БиХ

Председник Српске демократске странке (СДС) из Републике Српске Мирко Шаровић оценио је данас да је Декларација бошњачке СДА непотребан документ и да представља корак уназад када је у питању напредак БиХ.

Шаровић, један од политичких представника РС који се данас у Београду састао с председником Србије Александром Вучићем, казао је да декларација представља претњу по мир и стабилност у целој БиХ, наводећи да има још декларација које представљају сметњу европском путу те земље.

"На састанку нисмо тежили ни за каквим заједничким саопштењем или неким ставом. Више је ово била размена мишљења, посебно што су овде били представници позиције и опозиције. Странка на чијем сам ја челу је опозициона у РС", прецизирао је Шаровић.

Он је додао да је за њега састанак код председника Вучића био користан и да су с њим разговарали о целокупној ситуацији у БиХ.

"Искористио сам ту могућност и председнику Александру Вучићу изнео сам идентичан став као и други учесници. Није било разлика када је у питању Декларација, нијансе су биле у питању", рекао је Шаровић.

Поручио је да одговор из РС не треба да буде распирујући за земљу, већ да треба, како каже, да буде паметан и да садржи трајно опредељење ка миру и Дејтонском споразуму.

"Распакивање Дејтона је авантура и за српски народ и за РС", оценио је Шаровић и додао да РС мора да буде најзрелији фактрор у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво