Упозорење туристима на штрајк грчких трајектних компанија

У јужним крајевима летња сезона траје, а за све туристе који се упуте у Грчку или се из ње враћају, важи упозорење о једнодневном штрајку у уторак 24. септембра. Протест се организује због предлога закона који су синдикати оштро критиковали јер ће им бити теже да штрајкују.

Панхеленска федерација морнара најавила је да ће током трајекти остати у лукама током 24 сата почевши од 6.00 часова ујутру 24. септембра, пренео је АП.

Разлог за такву одлуку је предлог закона о синдикатима који ће Министарство за индустрију и развој поднети тог дана парламенту, и којим ће право на штрајк бити отежано.

Удружење грчких поморских превозника путника међутим тврди да тај закон који је и узрок штрајка, не укључује одредбе које се односе на грчке морнаре. Због тога их је позвало да преиспитају своју одлуку. Посебно због чињенице да штрајк, у време туристичке сезоне, изазива озбиљне проблеме у транспорту путника, посебно оних из иностранства.

Грчки морнари су и на почетку сезоне одржали једнодневни штрајк уз захтев да им се повећају плате. Удружење грчких поморских превозника путника, тада је најавило да је понуђен раст плата од два одсто у овој години, уз индетично ретроактивно повећање за прошлу годину. Наведено је да је таква понуда изнад стварних могућности Удружења, пошто је гориво поскупело 50 одсто.

Путници чије линије у уторак 24. септембра буду отказане услед штрајка, имаће право на новчану надокнаду своје карте.

број коментара 0 Пошаљи коментар