И даље без договора о Савету министара БиХ

Нема помака у деблокади успостављања власти у Сарајеву ни после састанка који су амбасадори западне петорке одржали са члановима Председништва БиХ, иако је од избора прошла скоро годину дана.

Трочлано Председништво потврдило је да ће присуствовати трилатералном састанку са председницима Србије и Турске 8. октобра у Београду, поводом изградње ауто-пута Београд - Сарајево.

Амбасадори утицајне западне петорке - САД, Немачке, Енглеске, Француске и Италије, без довољно утицаја да Босну и Херцеговину приближе формирању власти.

"И даље је статус кво", потврдио је председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић.

Компромис готово годину дана од избора Савет министара и Влада Федерације БиХ није на видику, ни после данашњег састанка амбасадора са трочланим Председништвом.

"Нема помака, конкретних. До нас је да видимо како изаћи из овога о причи око формирања власти, мапа, НАТО пута и итд. Ми смо њих слушали шта они имају да кажу и ми смо рекли шта мислимо", каже Комшић.

Застој у формирању власти, за српског члана Председништва резултат је бошњачког интереса.

"Бошњаци покушавају управо из ове потребе ове Декларације да наметну питања која су њима најважнија, и наравно да тамо чувају један број српских представника који су водили у политици пет година савет министара, они су опозиција у РС, то су радили најчешће против РС а у значајном обиму послова и против Србије", објашњава српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Уверен је да Декларација СДА превазилази оквире акта једне странке. За Додика је она наставак Исламске декларације Алије Изетбеговића.

"Тражи се наравно друштво које ће бити већином Муслимани а они то савременије зову да буде грађанско друштво, мултиетнично у коме ће доминантна већина бити Бошњаци ", тврди Додик. 

За руског амбасадора у Сарајеву Декларација СДА је супротна основним принципима Дејтона и опасна по етничку равнотежу у БиХ. За Глас Српске каже да је формирање власти талац оних који се плаше новог састава Савета министара. Иако је договор о том телу постугнут почетком августа - Главна тачка спорења је национални план за чланство у НАТО-у.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво