Цвијановић: Са Вучићем о важним националним питањима

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће на предстојећем састанку председника Србије Александра Вучића са представницима парламентарних странака из Републике Српске бити разговарано о питањима важним у националном и прагматичном смислу.

Жељка Цвијановић је истакла да је тај састанак прилика за размену мишљења.

"Не могу да претпоставим на који начин сви учесници доживљавају тај састанак. Ово је прилика да се размијене мишљења, препознају одређене ствари, уважавајући све оно што Србија ради за нас, што нас помаже финансијски и на сваки други начин и што никога у БиХ не омаловажава", рекла је Цвијановићева за прњаворску ТВ "К3".

Нагласила је да Србија као потписница Дејтонског споразума има сва права да буде извештавана о ономе што се дешава.

"Ми ћемо на том састанку размијенити мишљења и не очекујемо да нам неко да магичну формулу за рјешавање проблема, нити би Вучић то икада радио, што је и доказао безброј пута", навела је Цвијановићева.

Говорећи о неформирању власти у Федерацији БиХ, Цвијановићева је рекла да се зна ко су тамо главни политички партнери, те упитала: "Зашто онда не формирају федерaлну владу када тамо нема СНСД-а који оптужују и који им је увијек проблем?".

Додала је да постоји огромна разлика између Републике Српске и Федерације, јер огромна већина становника воли Српску, за разлику од ФБиХ коју њени становници доживљавају као привремено стање, док вероватно не дођу до свог циља, а то је само једна "република БиХ".

"Суштина је у томе да ми као одговорне политике никоме ништа не спречавамо, не смањујемо простор за његовање оног што јесте његова потреба, интерес идентитет, односно култура, вјера и традиција", навела је Цвијановићева.

"СДА била охрабрена да донесе декларацију"

Цвијановићева je оценила да је СДА била охрабрена да донесе декларацију и изјавама страних званичника који кажу да Дејтонски споразум није закована формула, као и да се не санкционише антидејтонско деловање. Истакла је да увек постоји копча између оног што раде сарајевски политичари са појединим иностраним центрима моћи.

Указала је и на апсурдну ситуацију где се антидејтонски оцењује то што председник СНСД-а Милорад Додик промовише враћање на изворни Дејтон, док се као антидејтонско не оцењује то што неко предлаже декларацију која говори о регијама уместо ентитета, жели да укине етницитет и да направи неко јединствено биће које не може да постоји, јер је вештачко, те да се прави "република БиХ".

Навела је да је пренеражена речником у, како каже, "назови осудама" које су страни званичници изрекли поводом те декларације, наводећи пример да се каже да су "тужни што неко велича ратне злочинце", а када реагују на Републику Српску ту користе речник "најоштрије осуђујемо", "осуђујемо ово", пријетње "биће ово", "видјећете".

Цвијановићева је то оценила као неизбалансиран приступ и саврставање на једну страну који ће коштати БиХ, јер доприноси изградњи неповерења.

Према њеним речима, декларацијом СДА настоји се промовисати концепт једног народа, који не може заживети, јер свако настоји задржати свој идентитет и своје национално биће.

"Декларација СДА је добила нашу пажњу, ми не заборављамо, већ студиозно памтимо шта ко ради и припремамо свој одговор", закључила је Цвијановићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво