Aмбасада САД у БиХ: Ни Дејтон ни Устав не нуде ниједном ентитету право на отцепљење

Америчка амбасада у Сарајеву изразила је забринутост због одређених политичких ставова који не помажу и изазивају поделе, а представљени су у недавно усвојеној декларацији СДА.

Амбасада у поруци објављеној на Твитеру истиче да ова врста реторике не решава свакодневне проблеме грађана БиХ, већ даље подстиче постојеће политичке тензије, преноси РТРС.

"Став САД је познат и остаје непромењен. У потпуности подржавамо БиХ, њен територијални интегритет и основну структуру као јединствену, суверену државу са два ентитета и три конститутивна народа", наводи америчка амбасада на Твитеру.

У поруци се напомиње да реторика која изазива поделе успорава напредак БиХ ка евроатлантским интеграцијама и чланству у ЕУ, нарушава стабилност и плаши инвеститоре чиме се уништава могућност доброг запослења и убрзава одлазак држављана БиХ.

У поруци се подсећа да је територијални интегритет и суверенитет гарантован Дејтонским мировним споразумом, а да се у споразуму нити у Уставу БиХ не нуди право на отцепљење ниједном од ентитета.

"Постојање сваког ентитета у потпуности зависи од постојања БиХ", истиче америчка амбасада.

У поруци се додаје да свака промена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са унапред одређеним процедурама у Уставу за шта је потребна шира подршка унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи