Додик: Српска треба да тражи афирмацију права на самоопредeљење

Председник СНСД-а Милорад Додик рекао да је Главни одбор закључио је да неприхватљива декларација СДА, те потврдио да Српска треба тражити афирмацију права на самоопредељење.

Додик је истакао је да је ГО СНСД-а изабрао је Жељку Цвијановић, Радована Вишковића, Николу Шпирића, Небојшу Радмановића и Игора Радојичић за потпредсједнике странке, док је Лука Петровић поново изабран за генералног секретара странке.

"Главни одбор је изабрао и Предсједништво СНСД који броји 45 имена, а у њему су поред пет потпредсједника и генералног секретара и предсједник Актива жена Нада Тешановић, те предсједник младих СНСД-а", рекао је Додик, преноси РТРС.

Додаје да се између осталих закључака наводи ургентно доношење закона о Уставном суду БиХ, те истакао да је неприхватљиво да ту буду стране судије. 

"Главни одбор СНСД предлаже да Република Српска тражи од Федерације БиХ постизање договора о изласку из споразума о одбрани, УИО и ВСТС",  навео је Додик. 

Један од закључака је да ГО СНСД остаје привржен војној неутралности у складу са резолуцијом НСРС. 

Главни одбор је дао подршку конституисању правног тима који би требало да покрене разговоре и тражи кривичну одговорност високих представника, због антиуставног и антидејтонског деловања.

Сматрају да је неприхватљив даљи останак високог представника у БиХ.

СДА је на конгресу у суботу изабрала ново руководство и усвојила Програмску декларацију и Резолуцију о уставним реформама и изборном законодавству. У резолуцији се наводи да би Република БиХ имала председника државе и владу РБиХ, три нивоа власти и дводоми парламент.  

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи