Потврђене осуђујуће пресуде Кумановској групи

Апелациони суд у Скопљу потврдио je пресуду Основног суда члановима Кумановске групе за тероризам и терористичко организовање у случају кумановског "Диво насеља" 2015. године.

Припадници ове групе, њих 37, од којих су већина косовски Албанци, осуђени су 2. новембра 2017. на укупно 746 година затвора.

Седам чланова групе осуђено је на доживотни затвор, 13 на 40 година затвора, а шест на 20 година затвора. Остали оптужени осуђени су на 18 и мање година.

Одлуку је донео судско веће са два гласа да се случај врати на поновно суђење и три гласа против, пренео је македонски портал Вести.

У сукобима у Куманову 9. и 10. маја 2015. године погинуло је осам припадника безбедносних снага, а око 40 је било повређено. Како наводи приштинска Коха, погинуло је и 10 припадника те групе.

Лист подсећа да су чланови групе током дугог суђења одбацили оптужбе о тероризму, истичући да су у Куманово отишли да упозоре македонске власти на то, како су рекли, "што Албанаци нису остварили права" предвиђена Охридским споразумом.

Рамуш Харадинај затражио је да се припадници Кумановске групе изруче Косову на издржавање затворске казне, наводи Коха и додаје да одбрана има право да Врховном суду поднесе жалбу на одлуку Апелационог суда.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 18. сеп 2019, 01:09) - Aotearoa [нерегистровани]

Sigurno da ne bi bilo tako

ako nije bio slucaj Reket kojim je poljuljan danasnji status Severne Makedonije koja ocekuje datum za pocetak pregovora za clanstvo u EU, kao i sve glasnije poruke koje salje medjunarodna zajednica u pogledu reforme sudstva i vladavinu prava kao preduslov za to pored promena imena !