Војна вежба "Заједнички изазов 2019" у Колашину

Црна Гора је домаћин војне вежбе "Заједнички изазов 2019", која се одржава у ширем рејону Колашина и на израђеном Војном полигону за алпинистичку обуку пешадијских јединица "Липово".

У вежби учествује више од 300 припадника Армије Републике Северне Македоније, Оружаних снага Италије, НАТО Центра изврсности за планинско ратовање стационираних у Републици Словенији, уз подршку експерата из области планинског ратовања из оружаних снага Републике Аустрије, саопштено је из црногорског Министарства одбране.

У улози посматрача учествоваће и припадници Националне Гарде државе Мејн (САД).

Циљ је увежбавање јединица и команде батаљона у извршењу операција за подршку миру и управљања у кризним ситуцијама у мултинационалном окружењу, која се одвија у планинским условима, ослањајући се на релевантан сценарио који осигурава успешно спровођење будућих мисија, наводе из Министарства одбране.

Тако ће се, како су рекли, побољшати увежбаност штабног особља из планинских јединица, укључујући мултинационалне јединице за планинско ратовање, са циљем подршке НАТО и УН мисија у операцијама подршке миру и управљању кризним ситуацијама.

"Завршни део вежбе, 27. септембра уприличиће дан високих званица на нивоу представника Министарства одбране и генералштаба земаља учесница вежбе, на којем ће бити приказана оспособљеност мултинационалне чете за планинско ратовање, као и приказ наоружања и опреме са којом располажу", наводи се у саопштењу. 

број коментара 0 Пошаљи коментар