Програмску декларацију СДА осудио и Човићев ХНС

Програмска декларација бошњачке Странке демократске акције је осим негативне реакције политичара из Републике Српске изазвала и осуду представника хрватског народа из Босне и Херцеговине.

Хрватски народни сабор у БиХ, на чијем челу се налази Драган Човић, поручио је да одбацује циљеве и смер деловања који су дефинисани у програмској декларацији СДА, која је усвојена на конгресу у Сарајеву, јер је она потпуно неприхватљива и угрожава стабилност државе БиХ.

"Оваква Декларација посебно је неприхватљива за Хрвате, који се дуги низ година у свим разговорима с партнерима с бошњачке стране боре за један од најважнијих темеља државе - једнакоправност свих народа и грађана. Овом декларацијом СДА показује потпуно супротан смер", наводи се у саопштењу.

ХНС подсећа да је БиХ једино могућа као заједница три потпуно равноправна конститутивна народа. БиХ није и никада неће бити једностран пројект направљен по вољи једног народа.

"Програмска декларација СДА доказ је организованог политичког, идеолошког и медијског насиља над Хрватима у БиХ. Бошњачка политика се не може представљати као добронамерна, она која држи до грађана, изградње бољих односа и перспективне будућности БиХ док истовремено спроводи рушилачку политику и подржава опструкције. Позивамо политичке представнике Бошњака да се вратимо разговорима за праведна решења која ће свима у БиХ донети добро. Будући да постојећа решења не осигуравају пуну равноправност, нужно је изменити Устав и Изборни закон како би се осигурало право легитимног представљања конститутивних народа. На то нас обвезују пресуде судова и упозоравају европски званичници", каже се у саопштењу ХНС.

Из ХНС-а наводе да је нужно што пре изнаћи широки политички и друштвени консензус и тиме осигурати стабилно политичко окружење, формирати власт и вратити се путем према ЕУ и НАТО-у.

"Сви други потези попут Програмске декларације СДА су пут у прошлост, а не будућност БиХ. ХНС БиХ неће бити део пројекта рушења БиХ него њене изградње и, као до сада, предводници позитивних вредности, отворени за дијалог и договоре на добробит свих народа и житеља БиХ", закључује се у саопштењу ХНС-а.

број коментара 0 Пошаљи коментар