Собрање без дилеме, разрешена Катица Јанева

Посланици у македонском Собрању једногласно су сменили досадашњу шефицу специјалног тужилаштва, Катицу Јаневу, која се већ налази у притвору због наводне умешаности у корупционашку аферу "Рекет. Јанева је смењена због "незаконитог, нестручног и несавесног рада и умешаности у аферу Рекет".

Катица Јанева више није шефица специјалног тужилаштва у Северној Македонији, одлучило је Собрање.

Смену Јаневе гласовима су подржала 102 посланика, колико их је у суботу било у Собрању. Нико није гласо против, а није било ни уздржаних. За смену Јаневе били су потребни гласови две трећине од 120 посланика у македонском парламенту.

Јанева је осумњичена у случају "Рекет" и налази се у скопском притвору, након што је Тужилаштво за организовани криминал и корупцију у Скопљу проширило истрагу и терети је за злоупотребу службеног положаја и овлашћења.

У објављеним телефонским разговорима између прво осумњиченог у случају "Рекет" Бојана Јовановског, званог Боки 13, и оштећеног бизнисмена Јордана Камчева на порталу италијанског листа Верита чује се и глас Јаневе која Камчеву каже да не брине и да ће све бити у реду.

Бојан Јовановски дуже од два месеца се налази у притвору због афере "Рекет" у коме је осумњичен да је изнудио од скопског бизнисмена Јордана Камчева 1,5 милиона евра у замену за ослобађање од притвора, решење које је морала да одобри Катица Јанева.

Јанева се налази у притвору од 21. августа.

Она је била изабрана за прву шефицу Специјалног тужилаштва у Северној Македонији 15. септембра 2015. године када је постигнут такозвани Пржински споразум о формирању техничке владе и Специјалног тужилаштва које је требало да процесуира прислушкиване разговоре из времена владе премијера Николе Груевског.

Тада је Јанева изабрана на ту позицију са 108 гласова од укупно 120 у македонском Собрању.

Она је данас смењена на основу предлога извештаја Већа Јавних тужилаца у Северној Македонији због нестручног, несавесног и незаконитог рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво