Загреб упутио протестну ноту Италији због споменика Д‘ Ануцију у Трсту

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је протестну ноту Италији и најоштрије осудило подизање споменика Габриелеу Д' Анунцију у Трсту.

"Република Хрватска најоштрије осуђује одлуку града Трста о подизању споменика Габриелеу Д' Анунцију управо на дан стоте годишњице окупације Ријеке, 12. септембра", наводи се у саопштењу.

Мада је, наводи се, реч о одлуци локалних, а не државних власти, такво поступање, баш као и обележавање годишњице окупације Ријеке у више других италијанских градова, не само да нарушава пријатељске и добросуседске односе између двеју држава, већ одаје признање идеологији и деловању који су у дубокој супротности с европским вредностима.

Додаје се да је тим поводом амбасадору Италије у Загребу уручена протестна нота.

Габриеле Д' Анунцио је био итаијански песник, драматург, авантуриста и политичар. Био је један од значајних чланова иредентистичког покрета и идејни зачетник италијанског фашизма. 

Иначе, група италијанских неофашиста је поводом данашње годишњице развила синоћ тробојку Краљевине Италије на Гувернеровој палати у Ријеци.

То је раније данас потврдила ријечка полиција, која је заставу уклонила јутрос. Уз заставу су пронађени и пропагандни материјали, који за Ријеку и Хрватску, баш попут заставе на Гувернеровој палати, представљају провокацију, саопштено је из полицје.

Такође, полиција је јутрос испред Гувернерове палате затекла двојицу италијанских држављана старости 19 и 20 година са истом заставом, мањих димензија.

Обојица су приведена и санкционирана на основу Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 13. сеп 2019, 03:10) - anonymous [нерегистровани]

Dalmacija i Istra

su otete od Italije, prema tome Hrvatska nesme da se kiti tudjim perjem.

(петак, 13. сеп 2019, 00:12) - anonymous [нерегистровани]

Kome to odgovara revizija istorije ?

Kolindi ne smeta spomenik Mire Barešića koji je 2016. godine, na 25. obljetnicu pogibije, podignut uz nazočnost brojnih visokih državnih dužnosnika, a nesmetaju joj ni Ustaška imena ulica, trgova po Hrvatskoj kao i ploča sa Ustaškim pozdravom u Jasenovcu, nesmetaju joj ni oskrnavljeni antifašistički partizanski spomenici, a vidi čuda sada joj smetaju talijanski fašisti. Pa ko to osvoji Hrvatsko primorje u drugom svetskom ratu, čije su zasluge pripajanja Jugoslaviji talijanskog primorja ? Hrvatska je bila vodeća u razbijanju Jugoslavije, Jugoslavija ne postoji više, pa može li Hrvatska ostati u granicama ne postojuće Jugoslavije ?

(четвртак, 12. сеп 2019, 20:46) - anonymous [нерегистровани]

Fiume/Rijeka

Budimo iskreni...1945 godine,vise od 80 % stanovnika tog grada su bili Italijani!

(четвртак, 12. сеп 2019, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Kome to odgovara revizija istorije ?

Kolindi ne smeta Ustački spomenik Mire Barešića koji je 2016. godine, na 25. obljetnicu pogibije, podignut uz nazočnost brojnih visokih državnih dužnosnika, a nesmetaju joj ni Ustaška imena ulica, trgova po Hrvatskoj kao i ploča sa Ustaškim pozdravom u Jasenovcu, nesmetaju joj ni oskrnavljeni antifašistički partizanski spomenici, a vidi čuda sada joj smetaju talijanski fašisti. Pa ko to osvoji Hrvatsko primorje u drugom svetskom ratu, čije su zasluge pripajanja Jugoslaviji talijanskog primorja ? Hrvatska je bila vodeća u razbijanju Jugoslavije, Jugoslavija ne postoji više, pa može li Hrvatska ostati u granicama ne postojuće Jugoslavije ?