Шта Хрвати мисле о усташком поздраву "За дом спремни"

У истраживању у коме је учествовало око 1.300 гражана Хрватске 45 одсто њих успротивилио би се забрани усташког поздрава "За дом спремни", док је супротни став исказало 30 одсто анкетираних.

Агенција "Промоција плус" за хрватски РТЛ  спровела је истраживање о томе шта грађани  Хрватске мисле о симболима НДХ и јесу ли за забрану усташког поклича "За дом спремни", преноси Јутарњи лист.

Испитаници су одговарали на питање да ли подржавају недавну пресуду Високог прекршајног суда којом се кажњава поздрав "ЗДС" из песме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона.

Готово половина хрватских грађана, тачније 48 посто испитаних, не подржава пресуду Високога прекршајног суда. Подршку судској одлуци даје готово 42 посто испитаника. Не зна или нема став о томе њих осам одсто, а два одсто не жели да се изјасни о тој теми.

Резултати показују да велика већина хрватских грађана има став о овоме, иако су јасно подељени.

Занимљиво је да су бирачи највећих странака у идентичном проценту изразили став "за" или "против": 70,5 посто ХДЗ-оваца је против пресуде, а једнако толико СДП-оваца је за пресуду.

Истраживање је одговорило и на питање о томе што грађани уопште мисле о поздраву "ЗДС".

Највећи удео испитаника, њих 28,4 посто, каже да "ЗДС" мора отићи у историју, а Хрватску ваља окренути будућности и завршити приче о 1941. и 1945. години. Још 21,4 посто грађана би чак прекинуло све расправе о усташама и партизанима на 30 година.

Око 19 одсто грађана сматра да је "ЗДС" поздрав којим се у грађанскиом рату деведесетих користио део хрватских бораца, док 11,4 испитаних сматра га историјским хрватским поздравом, а усташким поздравом из Другог светског рата сматра га девет одсто анкетираних.

Став о усташком поздраву нема 6,5 посто испитаних, за готово три одсто њих поздрав је неприхватљив, осим за исказивање пијетета погинулим припадницима ХОС-а. Нешто више од један одсто испитаних није желео да се изјасни.

У истраживању су се испитаници изјаснили и о забрани употребе тог поздрава у јавности.

Тих који би забранили је мање него оних који су против такве забране. Према истраживању, забрани поздрава противи се чак 45 посто испитаних. За забрану у сваком облику је нешто више од 30 одсто испитаника, а за забрану поздрава, али не у знаку ХОС-а, на грбу и споменицима погинулим припадницима, готово 13 посто испитаних.

Око три посто грађана би "За дом спремни" оставили само на споменицима ХОС-овцима. Став о овоме нема 8,5 посто испитаника, а пола одсто није хтело да се изјасни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво