Средњошколцe из Госпића водили на годишњицу "Медачког џепа"

Више невладиних организација у Хрватској осудило је одвођење школараца на обележавање годишњице војне акције "Медачки џеп". Траже од надлежних да реагују како се тако нешто не би поновило.

Организације за људска права "ООД иницијатива", "Иницијатива младих за људска права" и "Документа" саопштиле су да су ученици две средње школе у Госпићу, уместо на наставу, јуче одведени на обележавање 26. годишњице војне акције "Медачки џеп", на којој се глорификује војна операција током које су убијени и мучени цивили.

Организације су позвале Заштитницу права деце, Министарство науке и образовања и Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику, да испитају зашто су ученици били на обележавању војне акције "Медачки џеп", као и да осуде манипулисање младима.

Према њиховим информацијама, наставници су обавештени да морају довести ученике у десет сати ујутро на прославу "Медачког џепа", а школе нису питале родитеље за сагласност, што је иначе уобичајена пракса када се ученици изводе ван школе, пренео је хрватски портал Индекс.

Хрватски портал Новости подсећа да су у тој војној-полицијској операцији спроведеној у периоду од 9. до 17. септембра 1993. године у околини Госпића, у пределу званом Медачки џеп, припадници Хрватске војске и Специјалне полиције, окрутно злостављали, убијали и масакрирали цивиле, палили куће и привредне објекте.

Тада је убијено 36 цивила, од којих 17 жена, као и 52 српска војника, углавном након заробљавања.

За тај злочин осуђен је командант Мирко Норац због ликвидације четрдесетак цивилних становника у Госпићу. Норцу је казна обједињена на 15 година, а након одслужене две трећине пуштен је на условну слободу у новембру 2011. године. У Хрватској је дочекан као херој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво