Фијаско преговора власти и опозиције у Скопљу

Пуних седам часова трајали су преговори премијера Зорана Заева и шефа опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског око Закона о јавном и специјалном тужилаштву, али двојица лидера нису успела да покрену процес са мртве тачке, јављају македонски медији.

Преговори две стране пропали су због инсистирања ВМРО-ДПМНЕ да се "укину" предмети које је специјално тужилаштво покренуло после јуна 2017. године, док је владајућа коалиција понудила формирање новог тужилаштва, које би се бавило високом корупцијом.

Сусрет лидера две највеће странке у Северној Македонији организован је због застоја у доношењу новог закона којим би било регулисано даље деловање специјалног суда, који је у међувремену остао без законског оквира за деловање, али и без шефице јер је Катица Јанева због корупционашке афере завршила иза решетака.

Њен мандат на челу специјалног тужилаштва траје до 15. септембра, али је Јанева из притвора пребацила све случајеве на адресу јавног тужилаштва.

Заев је, како наводе македонски медији, понудио опозицији да изабере ђефа новог тужилаштва, али да његов избор подржи 61 од 120 посланика у Собрању, што је Мицовски наводно одбио.

ВМРО-ДПМНЕ је, према истим изворима, затражио да се под надлежност новог тужилаштва пребаце случајеви отворени у првих 18 месеци деловања специјалног тужилаштва, што је владајућа коалиција протумачила као покушај да случају застаре или одуговлаче.

Сусрет двојице лидера трајао је седам сати и није познато да ли ће се Заев и Мицкоски поново састати овим поводом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво