Пуповац: Још нисмо одлучили остајемо ли у коалицији са ХДЗ-ом

Председник Самосталне демократске српске странке, Милорад Пуповац, обратио се хрватској јавности на дугоочекиваној конференцији за штампу у Сабору и саопштио да још није одлучио да ли остаје у владајућој коалицији са странком премијера Андреја Пленковића.

Милорад Пуповац је саопштио да ће се будућност владајуће коалиције у Хрватској знати тек након што се састане са коалиционим партнерима.

Рекао је да је спреман да сарађује са најширим спектром политичких и неполитичких актера, како би од Хрватске створио земљу мира.

"У овој влади и у Сабору има потенцијала, а увјерен сам да има спремности за ту врсту сурадње и чврстог деловања против нетолеранције, насиља и екстремног ревизионизма", истакао је Пуповац.

Нагласио је да не намерава да се извини због својих изјава и да није четник.

"Сврставају ме међу злочинце и убице, ја то никад нећу бити. Био сам називан разним именима у посљедњих 30 година. Ја нисам четник, али од оних који мисле да јесам, никад нећу тражити исприку", поручио је Пуповац.  

Председник СДСС-а је позвао хрватску јавност да "престане са ревизијом прошлости која иде дотле да се припадницима квинслиншких режима одају државне и верске почасти".

"Уклонимо ушата слова 'У' с наших фасада и прометница, сакционирајмо усташке знакове и поруке", апеловао је Пуповац.

Хрватски новинари су негодовали јер је Пуповац, после неколико дана чекања, сам сазвао конференцију, а поново није желео да каже да ли остаје у владајућој коалицији или не.

Покушали су неколико пута коначно да добију конкретан одговор од Пуповца, али он до краја конференције није саопштио да ли СДСС напушта коалицију, а ни када тачно планира да се састане и разговара са коалиционим партнерима. 

Премијер Андреј Пленковић је раније данас рекао да већина у парламенту није упитна без обзира на то каква ће бити одлука Самосталне демократске српске странке.

Хрватска јавност је данима чекала да се Пуповац обрати и саопшти да ли остаје у коалицији са странком премијера Андреја Пленковића.

Будућност владајуће коалиције постала је упитна након што је премијер Андреј Пленковић осудио Пуповчеве изјаве поводом низа напада на Србе у Хрватској.

Пленковић је тада рекао да не стоје изјаве Пуповца да је Хрватска фактор нестабилности у подручју југоистока Европе и да није умесно поређење савремене Хрватске са НДХ.

У понедељак је, на улазу у Церање Доње, родно село Милорада Пуповца, неко преко табле са именом села написао "Убиј Србина" и на стуб у близини залепио плакат са Пуповчевом сликом на којем га назива "великосрпским луђаком" који врши терор над целом Хрватском.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић осудила је претње Пуповцу и затражила од полиције да утврди ко и зашто стоји иза тог инцидента. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво