РТС у Книну: Повређени Срби пуштени на кућно лечење

Напади на Србе у два кафића код Книна током преноса фудбалске утакмице Јанг бојс–Црвена звезда, узнемирили су становништво, кажу у локалној власти. Мештани су уверени да је напад организован, а изненађење објашњавају чињеницом да са свим комшијама, Хрватима, последњих година нису имали никаквих проблема.

Сви Срби који су повређени у нападу у Уздољу код Книна током преноса фудбалске утакмице Јанг бојс-Црвена звезда, пуштени су на кућно лечење и опорављају се.

Борис Петко, власник кафића у Уздољу, наводи да је у објекат ушло више од десет-петнаест момака са фантомкама и палицама.

Чињеница је да то није случајно, да је напад планиран, указује Петко и додаје да је нападнут јер је Србин.

Ика Петко из Уздоља прича да, док је дотрчала у кафић, већине нападача није било.

"Нашла сам мога сина свог крвавог, и много других. Након пола сата пристигла је и милиција и хитне четири", прича Ика Петко.

Душан Трескавица се сећа напада, због којег је изненађен јер има много пријатеља Хрвата.

"Најжалије ми је било, први мали један, што је био до врата, нисам приметио да га је ударио, само видио сам има осам пуната на глави и само сам малога видио да лежи и он га туче ногама и по леђима. Ја колико имам овдје људи, много имам Хрвата са којима се дружим и који ми долазе на славу кући, и добар сам са свима. Ово што је упало, не знам...", прича Трескавица.

Отац повређеног дечака Бранко Петровић наводи да је његовом сину повређена глава, а добио је ударац и у леђа.

"Има осам шавова ту и приликом пада ударен је по леђима. То је као гром из ведра неба за нас. Вратио сам се ту, има петнаест година и никад, никакав проблем нисам имао, ни он у школи, ни ја овдје...", напомиње Петровић.

Инцидент у четрдесетак километара удаљеном месту Ђеврске, који се десио исте вечери, није први у последњих месец дана, али нема повређених.

Вељко Мандић, власник кафеа, убеђен је да ће се то решити, да је случај појединачни и да се неће понављати.

"Напади унели немир међу становништво"

Милан Ђурђевић, начелник општине Бискупија, истиче да су напади унели немир међу локално становништво, нарочито због чињенице да се слични инциденти нису раније догађали.

"Некако смо се мало опустили и почели живјети као сав нормалан свијет и онда се догоди нешто овако. Јако је битно да се починиоци што пре пронађу, да ми можемо наставити нормално живјети, да нам се врати наш начин живота", каже Ђурђевић.

У местима Уздоље и Ђеврске у околини Книна, у среду увече, током преноса фудбалске утакмице Јанг бојс-Црвена звезда, у два кафића нападнути су житељи српске националности, а код Ријеке Србин повратник. 

Директор хрватске полиције Никола Милина, који је јуче посетио Книн, рекао је да полиција интензивно трага за нападачима из Уздоља.

Што се тиче напада у месту Ђеврске код Кистања, поднето је пет прекршајних пријава, а две особе су приведене.

Једна особа је данас ухапшена и због напада на Србина повратника код Ријеке.

У општини Бискупија живи око 1.100 становника, а 85 одсто су припадници српске националности.

У "Олуји", пре 24 године, ту је страдало 32 житеља. Међутим, десетак километара од Книна, повратници настоје да обнове и сачувају своје домове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара